Τι ζητούν οι Ελληνες τραπεζίτες από τη σύνοδο κορυφής - iefimerida.gr

Τι ζητούν οι Ελληνες τραπεζίτες από τη σύνοδο κορυφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελληνικές τράπεζες συνασπίστηκαν και μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος κατέληξαν σε δύο εναλλακτικές προτάσεις που έθεσαν σε γνώση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με στόχο να τεθούν στη σημερινή διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις προτάσεις-σενάρια το κούρεμα θα ικανοποιεί μεν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, αλλά ταυτοχρόνως θα δίνει και ανάσα μέσω της ενίσχυσής τους με δάνειο το οποίο θα φτάνει τα 30 δισ. Ευρώ.

Τα σενάρια είναι δύο προκειμένου να επιλέξουν οι πιστωτές αυτό που θεωρούν καλύτερο και για αυτούς. Και στις δύο περιπτώσεις, η μέση απομείωση των ομολόγων θα φτάνει έως και το 50%. Το επιτόκιο στο νέο δάνειο θα είναι περίπου 6%.

Σύμφωνα με το πρώτο, το κούρεμα θα φτάνει έως το 50%, και θα προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο γιατί το «πακέτο» θα είναι μόνο ομόλογα –χωρίς μετρητά. Το ποσό μέχρι ενός σημείου το παίρνουν στις πλάτες τους οι τράπεζες και το υπόλοιπο θα είναι εγγυημένο από το EFSF για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.

Στο δεύτερο προβλέπεται κούρεμα 30%-35% αλλά καμία εγγύηση, χωρίς να εμπλακεί η Ε.Ε. Θα προσφερθούν δηλαδή νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου 30ετίας ή και παραπάνω, αλλά χωρίς εγγυήσεις του EFSF που προσέφερε και το «πακέτο» της 21ης Ιουλίου.

Οι τραπεζίτες προτιμούν το δεύτερο σενάριο και παρουσιάζουν και πίνακες με σενάρια που δείχνουν πως θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με το «κούρεμα» 50-60% που προωθεί το Βερολίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ