Την προειδοποίηση πως αν δεν συμφωνήσουν με τα αιτήματά του, τότε ο ίδιος θα υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αναμένεται να στείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να διατυπώσει το περίγραμμα των αιτημάτων του, για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Παράλληλα, με ομιλία του την ίδια μέρα, πρόκειται να δηλώσει πως αν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία σκοπεύει να ταχθεί υπέρ ενός Brexit στη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.
«Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν οι ανησυχίες της Βρετανίας δεν βρουν ευήκοα ώτα - που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί - τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά αν η ΕΕ είναι κατάλληλη για μας», πρόκειται να δηλώσει ο Κάμερον, σύμφωνα με δημοσιεύματα. «Όπως έχω πει στο παρελθόν, δεν αποκλείω τίποτε», πρόκειται να πει ακόμη.
Παράλληλα όμως θα επαναλάβει την επιθυμία του η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση, που αποτελεί μέλος από το 1973 και θα εκφράσει την βεβαιότητα του ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί που θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των εταίρων της.
Επιπρόσθετα θα μεταφέρει και ένα ισχυρό μήνυμα και προς τους υποστηρικτές ενός Brexit και προς όσους επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης.
«Εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ με κάθε κόστος, χρειάζεται να εξηγήσουν γιατί η Βρετανία πρέπει να αποδεχτεί το στάτους κβο. Έχω εκφράσει την ξεκάθαρη άποψη ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα σε αυτό», πρόκειται να τονίσει.
«Όσοι πιστεύουν στην έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, χρειάζεται να σκεφτούν τις επιπτώσεις ενός Brexit. Τι θα επιφέρει στην οικονομική μας ασφάλεια η έξοδος από την ΕΕ;».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, όμως καταγράφεται μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στο «Ναι στην ΕΕ» και στο «Όχι».