Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σε ομιλία του στην Καστοριά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στο ζήτημα.
Η ΝΔ, σύμφωνα με τον ίδιο, έδρασε δημοκρατικά, εθνικά και υπεύθυνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καταδικάζοντάς την. Κινήθηκε θεσμικά, υπογράμμισε και τόνισε: «θέλω να το συγκρίνετε με το τι θα γινόταν αν στην εκτελεστική εξουσία βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Σκεφτείτε αυτό το περιστατικό να είχε γίνει ανάποδα. Να ήταν η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, να είχαμε πει κάτι που την Αριστερά μπορεί να την ενοχλούσε, να είχε κάνει μια διαδήλωση, να είχε πάει οποιοσδήποτε αριστερός βουλευτής, τραμπούκοι να τον έδερναν, η αστυνομία να μην εκινείτο και καταλαβαίνετε αν θα καιγόταν ή δε θα καιγόταν όλη η Αθήνα. Εμείς δράσαμε δημοκρατικά. Δράσαμε εθνικά. Δράσαμε υπεύθυνα γιατί είμαστε κατά της βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Την καταδικάζουμε. Και αυτό έχει σημασία στο Δημοκρατικό Πολίτευμα. Γι’ αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία θεσμικά κινήθηκε και θέλω να το συγκρίνετε με το τι θα γινόταν αν στην εκτελεστική εξουσία βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε:
«Και ταυτόχρονα να πω ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αν και έχουν περάσει τόσες ώρες και αν και έκανε επίσημη ανακοίνωση χθες ότι ταυτοποίησε τους δράστες και ακόμα δεν τους έχει συλλάβει και περιμένει να περάσει το αυτόφωρο, ε τότε δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του και θα πρέπει και αυτός να παραιτηθεί μαζί με τον υπουργό Παιδείας που προκαλούν το αίσθημα του Ελληνικού λαού».
Παράλληλα, επεσήμανε: «Εμείς, λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: Δεν σηκώνουμε τους τόνους σε αυτά, αλλά ένα και ένα κάνουν δύο. Όχι ότι θα βιαιοπραγούν εις βάρος μας και θα μας λένε κιόλας συνιστώσα της ακροδεξιάς εμάς τους γνήσιους δημοκράτες, που είμαστε ειρηνικοί διαμαρτυρητές για να μπορεί η δημοκρατία να λειτουργεί στον τόπο μας.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θέλω να πω και στους τραμπούκους ότι η ιστορία με τραμπουκισμούς δεν γράφεται.». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «η Ιστορία δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή. Είναι Εθνική Ιστορία και είναι Εθνική υπόθεση όλων μας. Κι εμείς οφείλουμε να μην αφήσουμε να την παραχαράξουν, ούτε και να δημιουργηθούν τέτοια ζητήματα. Και ταυτόχρονα, μη μας λένε ότι ανεβάζουμε τους τόνους, γιατί εμείς εμπράκτως είμαστε κατά της βίας και εμείς είμαστε από εκείνους που έχουν θύματα από την τρομοκρατία και τη βία».
Να ζητήσουν συγνώμη Φίλης και Τόσκας αλλιώς να τους διώξει ο Τσίπρας
«Γι’ αυτό ακριβώς και πιστεύουμε ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, ότι πρέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να δράσει, ότι πρέπει ο υπουργός Παιδείας να το σκεφθεί πάρα πολύ αυτό που είπε και να ζητήσει συγγνώμη δημοσίως και θα πρέπει ο Πρωθυπουργός, αν δε συμβούν αυτά, να πάρει θέση και να τους αποπέμψει από την κυβέρνηση. Διότι δε μπορεί να ζητάνε συνεννόηση και συναίνεση και από την άλλη μεριά να μας υβρίζουν, να μας θεωρούν υπεύθυνους για την ένταση την οποία αυτοί δημιούργησαν και να ζητούν και τα ρέστα.
Και ταυτόχρονα, να σας πω ότι δηλώσεις, όπως ήταν αυτή που ακούστηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «ερίζον», δε βοηθούν στο να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Γιατί με την ίδια άποψη, «ερίζον» είναι και το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, «ερίζον» είναι και το θέμα του Αιγαίου, «ερίζον» είναι και το θέμα της Κύπρου και έχω την αίσθηση ότι ανοίγουν τα μεγάλα εθνικά θέματα», είπε.
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Γιούνκερ για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε και τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο.
«Δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων που ζητούν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, τη στιγμή κατά την οποία εμείς είμαστε στην Ευρώπη και η Τουρκία είναι εκτός Ευρώπης. Και τη στιγμή κατά την οποία τα δικά μας σύνορα μπορούμε να τα φυλάξουμε εμείς μαζί με την Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και τη Frontex και να φυλάξουν οι άλλοι τα δικά τους σύνορα», ανέφερε.
«Και βεβαίως να συνεννοηθούμε με την Τουρκία για το προσφυγικό και βεβαίως να βρούμε τη συνεννόηση που απαιτείται και να δοθούν και πόροι προς την Τουρκία, αλλά κοινή φύλαξη συνόρων και θαλάσσης δεν μπορεί να γίνει. Και αν άκουσα σήμερα και τον Πρόεδρο της Κομισιόν να μας λέει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δύο χώρες δεν μπορούν να κάνουν κοινές περιπολίες. Και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο κ. Τσίπρας δεν του εξήγησε. Δεν του εξηγεί, όπως δεν εξηγεί τίποτα και αυτό είναι το ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί βλέπετε ότι ενώ μέχρι το Γενάρη ο κ. Τσίπρας ήταν σε όλα όχι, όχι στους Ευρωπαίους, όχι στους δανειστές, όχι στη Μέρκελ, όχι στον Ολάντ. Το Γενάρη που πήρε την εξουσία το όχι έγινε ίσως. Ίσως και να το δούμε και πιθανόν. Και από τον Σεπτέμβρη και μετά όλα έχουν γίνει ναι. Ένα όχι δεν μας είπε», κατέληξε.