Αν και εξαιρετικά προσεκτικός στη διατύπωση των απαντήσεων του, ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στην Αθήνα για ένα νέο γύρο συναντήσεων με τους Έλληνες υπουργούς, έβγαλε τις πρώτες κίτρινες κάρτες, δίνοντας μια... πρόγευση των όσων θα αναφέρει στη πρώτη αναφορά που θα υποβάλει στον Ζοζέ Μπαρόζο στις αρχές Νοεμβρίου. Παρουσία του εμφανώς αμήχανου Χ. Παπουτσή- ο οποίος επιχείρησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας αναφορά στην ευρωπαϊκή αρχή της... αλληλεγγύης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα... εποπτείας- ο Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι κατά τη παρουσία της Ομάδας του στην Ελλάδα έχει καταλήξει στο ότι υπάρχουν δύο τομείς που απαιτούνται παρεμβάσεις, δύο προτεραιότητες. Ο ένας αφορά στο τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και συγκεκριμένα στο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις αλλά και στο πώς εφαρμόζονται, θέματα για τα οποία όπως είπε θα υπάρξει συνεργασία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (η πρώτη κίτρινη κάρτα στον Δημήτρη Ρέππα).
Ο άλλος τομέας όπου υπάρχει πρόβλημα είναι σύμφωνα με τις διαπιστώσεις (και) του Ράιχενμπαχ, αυτός της συλλογής φόρων. Πρόκειται ασφαλώς για διαπίστωση που δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά δεν μπορεί παρά να προβληματίζει, καθώς αποτελούσε βασική σύσταση των Διεθνών και των ευρωπαϊκών Οργανισμών προς την ελληνική Κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία κι αυτό γιατί ήταν σαφές ότι εάν δεν μπορείς να εισπράττεις φόρους, το ισοζύγιο του Προϋπολογισμού θα είναι πάντα αρνητικό. Η ουσία είναι ότι η δεύτερη κίτρινη κάρτα αφορά στο πλέον νευραλγικό υπουργείο, το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα τόσο στον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και στον Ε. Βενιζέλο, οι οποίοι δεν προχώρησαν τάχιστα ως όφειλαν στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες.
Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ειδικά των φοροελεγκτικών υπηρεσιών δεν θα αναφέρονται, πάντως, ως οι μοναδικοί παράγοντες αρρυθμιών στην υπό εκπόνηση Αναφορά του Χ. Ράιχενμπαχ, καθώς πολλά από τα κακώς κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στη τελευταία Έκθεση της Κομισιόν θα συμπεριληφθούν και στη πρώτη Αναφορά της Ομάδας Κρούσης. Ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές η Ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ είναι αυτό της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Αν και σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι ρυθμοί απορρόφησης έχουν φτάσει στο 24% από περίπου 8,7% που ήταν πριν από έναν χρόνο, οι Κοινοτικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ελληνικές Αρχές αργούν υπερβολικά με αποτέλεσμα να "λιμνάζουν" στις Βρυξέλλες περίπου 15 δισ ευρώ όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστού και η ύφεση παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο...