Ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά σε πάνω από 50% τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης για τις προηγμένες οικονομίες το 2012, με υπόβαθρο την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα, άνω του 50%, να έχουμε μια άλλη ύφεση στις πιο προηγμένες οικονομίες στη διάρκεια των δώδεκα προσεχών μηνών», δήλωσε σήμερα στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας.
«Λίγο ενδιαφέρει αν θα την πούμε διπλή ύφεση, συνέχεια της πρώτης ύφεσης ή δεύτερη ύφεση, είναι ζήτημα σημασιολογίας», πρόσθεσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση από τους ευρωπαίους ηγέτες, η ζώνη του ευρώ μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγήσει σε μια κρίση που θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008, προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόσο σοβαρή θα είναι η επιβράδυνση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μια ρήξη της Ευρωζώνης.
Οι αγορές περιμένουν μέτρα ικανά να επαναφέρουν την οικονομική ανάπτυξη στις πιο εξασθενημένες χώρες της Ευρωζώνης μάλλον παρά "χρηματοπιστωτικά εργαλεία" τα οποία βάζουν τις πιο πλούσιες χώρες να αναλάβουν το βάρος του χρέους των φτωχότερων, πρόσθεσε.
«Μια κατάσταση που θα γίνεται όλο και πιο αποδιοργανωμένη και όπου πολλές χώρες θα κηρύσσουν στάση πληρωμών, εγκαταλείποντας τη ζώνη του ευρώ, με αποτέλεσμα μια κατάρρευση αυτής της ζώνης (...) αυτό θα ήταν εξίσου σοβαρό, ακόμη και σοβαρότερο, από την κατάρρευση της Lehman το 2008», δήλωσε ο οικονομολόγος.
Με μια εξίσου σοβαρή ύφεση στις προηγμένες οικονομίες, «οι παράπλευρες ζημιές στις αναδυόμενες χώρες μπορεί αν είναι σημαντικές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις. Παράλληλα, κατά τον κ. Ρουμπινί, η Ελλάδα χρειάζεται να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το "κούρεμα", προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν κούρεμα 60%, ακόμα και αν αυτό το "πιστωτικό γεγονός" ενεργοποιήσει τα CDS.
Αναφερόμενος ένα κούρεμα στο χρέους της Ελλάδας της τάξεως του 60% θα γίνει αποδεκτό εάν γίνει χρήση των όρων που θα αναγκάσουν τους μικρούς ομολογιούχους να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση, η ΕΚΤ δεν δεχθεί ομόλογα σαν τα ελληνικά για εγγυήσεις και δεν πληρωθούν όσοι δεν αποδέχονται το κούρεμα.