Ζισκάρ: Θα ήταν απερισκεψία να φύγει ο Ασαντ από την εξουσία στη Συρία - iefimerida.gr

Ζισκάρ: Θα ήταν απερισκεψία να φύγει ο Ασαντ από την εξουσία στη Συρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξαφνιάζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν με σημερινές δηλώσεις του για την κατάσταση στη Συρία. Προειδοποιεί ότι αν φύγει ο Ασαντ από την ηγεσία θα συμβεί ό,τι και με τον Σαντάμ στο Ιράκ και τον Καντάφι στη Λιβύη.


Ο ντ'Εστέν ετέθη υπέρ μιας γενικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και έκρινε «πολύ απερίσκεπτο» να εγκαταλείψει ο Ασαντ την εξουσία.
«Υπάρχουν δύο πόλεμοι στη Συρία: ένας πόλεμος ανάμεσα στην πολιτική εξουσία που εκπροσωπεί ο Μπασάρ αλ Ασαντ και οι υποστηρικτές του (οι οποίοι αντίθετα με ό,τι λένε είναι πολυάριθμοι) από τη μία και τους επαναστάτες από την άλλη, οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς πιο δημοκρατικό και πιο ανοιχτό. Ο δεύτερος πόλεμος είναι εναντίον των ισλαμιστών», δήλωσε ο Ζισκάρ στο ραδιόφωνο RTL.
Ο πρώην πρόεδρος εκτίμησε ότι πρέπει πρώτα να επανέλθει «η ειρήνη μεταξύ όλων, εκτός των ισλαμιστών» ώστε να καταλήξουν σε μια γενική κατάπαυση του πυρός. Δεύτερον, να συνέλθει μια διάσκεψη για την πολιτική οργάνωση της Συρίας. Και τρίτον, «να γίνουν εκλογές».

Ο Ζισκάρ δήλωσε ότι για να πολεμηθεί ο ισλαμικός στρατός πρέπει πρώτα να επέλθει ειρήνη στα υπόλοιπα στρατόπεδα, δηλαδή μεταξύ Σουνιτών, Σιιτών, Αλαουϊτών και Κούρδων. Στη συνέχεια, όπως ανέλυσε, πρέπει να γίνει μια διεθνής διάσκεψη για να οργανωθεί το πολιτικό μέλλον της Συρίας και τότε θα τεθεί το πρόβλημα του Μπασάρ Αλ Ασάντ. «Στο μεταξύ, ο κόσμος μπορεί να συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών», είπε.

Για τον Ζισκάρ ντ'Εστέν «το λάθος που κάνουν ορισμένοι αναλυτές είναι ότι ζητούν την αποπομπή του Ασαντ. Αυτό είναι απερισκεψία. Αυτό συνέβη στο Ιράκ με τον Σαντάμ, έγινε και στη Λιβύη με τον Καντάφι και είδαμε το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, η Δαμασκός, παραμένει ήσυχη. Αν αποχωρήσει ο Ασαντ, η Δαμασκός θα βρισκόταν στο χάος».

Ας σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα και δήλωσε πρόσφατα ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να διευκολυνθεί ο Ασαντ», ενώ απέκλεισε ο πρόεδρος της Συρίας να λάβει μέρος στις εκλογές, όταν γίνουν.
«Ο Ασαντ δεν έχει δικαίωμα στην εξουσία. Αλλά βρίσκεται στην εξουσία και εκπροσωπεί την κοινότητα των Αλαουιτών, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μειονότητα που σήμερα υφίσταται πολλά», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζισκάρ.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες της Βιέννης.

«Το γεγονός ότι μπορούν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι Αμερικανοί, Ρώσοι, Ιρανοί, Σαουδάραβες και Ευρωπαίοι επιτρέπει για πρώτη φορά να υπάρξει σοβαρός χειρισμός για την επίλυση της κρίσης στη Συρία», είπε.

Οσο για τα εκατομμύρια των προσφύγων που συρρέουν στην Ευρώπη, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε:

«Η προσωρινή λύση είναι να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες, δηλαδή τους ανθρώπους που κυνηγήθηκαν από τα σπίτια τους και απειλείται η ζωή τους. Να τους βοηθήσουμε να ζήσουν, και να οργανώσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε κάποια στιγμή να επιστέψουν στη χώρα τους».
«Θα έπρεπε να μείνουν στην Τουρκία ή στο πιο κοντινό μέρος. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά έχουμε τα μέσα πίεσης και κυρίως θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε απολύτως τη δράση στην Τουρκία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζισκάρ ντ'Εστέν Ασάντ Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ