Έκκληση προς τους πολίτες να εμπιστευθούν το δημόσιο σχολείο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι το δημόσιο σχολείο είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνία στην περίπτωση συνέχειας της απαξίωσης του, ενώ επεσήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό των γονέων, των μαθητών και των δασκάλων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα κενά στην εκπαίδευση, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών φέτος θα είναι σε ποσοστό αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και επανέλαβε ότι αναλόγως της εξέλιξης των δημοσιονομικών της χώρας, θα προχωρήσει, αν είναι δυνατόν και από του χρόνου, σε μόνιμους διορισμούς.
Επίσης, επέμεινε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και εξήγγειλε την δημιουργία επιτροπής υπηρεσιακών μεταβολών, ούτως ώστε μέχρι το Μάιο να γνωρίζει το υπουργείο πού είναι αποσπασμένοι οι εκπαιδευτικοί.
Κοντά στη λύση του προβλήματος με τον ΦΠΑ
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τόνισε ότι «ήταν μια πρόταση που απαντούσε στην πίεση για φορολογικά έσοδα. Δεν θέλαμε εμείς να επιβάλουμε τον φόρο αυτό», αν και η Κομισιόν, δια του επιτρόπου επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έχει αναφέρει ότι δεν ζητήθηκε από τους εταίρους η επιβολή τέτοιου φόρου.
Ο κ. Φίλης, ανέφερε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στη λύση του ζητήματος.Αν και το ζήτημα δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία, και τόνισε: "Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα".
Εξάλλου, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.
Πάντως, ο κ. Φίλης επεσήμανε: "Οι επιστήμονες μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια".
Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν από περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επεσήμανε ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.
«Εναρμονισμένα τα αιτήματα των μαθητών με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης»
"Τα αιτήματα των μαθητών και των μαθητριών για βελτίωση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων", δήλωσε ο υπουργός, Νίκος Φίλης, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση.
"Υπουργείο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε στην ίδια μεριά του αγώνα με ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από ένα δημόσιο σχολείο για αναβαθμισμένη Παιδεία για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις", πρόσθεσε ο υπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, ότι η καθυστέρηση στις φετινές προσλήψεις των αναπληρωτών διορθώνεται μέρα με τη μέρα και ότι η λειτουργία των σχολείων έχει εξομαλυνθεί.
Από το υπουργείο σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων αναμένεται να φθάσει τις 22.261, ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 18.469.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι προσλήψεις έχουν ως εξής:
Ειδική Αγωγή
Όσον αφορά στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό θα σημειωθεί διπλασιασμός των προσλήψεων συγκριτικά με το 2014-15, αφού πέρυσι προσελήφθησαν 1244 άτομα και έως τώρα έχουν προσληφθεί 1.898. 'Αλλα 596 άτομα θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες. Το γενικό σύνολο θα ανέλθει σε 2.494 άτομα. Στην Ειδική Εκπαίδευση για ειδικότητες της Α/θμιας και Β/θμιας αθροιστικά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.515.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρωτοβάθμια Γενική Εκπαίδευση
Έχουν πραγματοποιηθεί 7.372 προσλήψεις.
Σήμερα (2/11) ανακοινώθηκαν 236 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών με προτεραιότητα στην επαρχία
Δευτεροβάθμια Γενική
Έχουν πραγματοποιηθεί 2.018 προσλήψεις
Την Τετάρτη (4/11) θα πραγματοποιηθούν άλλες 500 προσλήψεις καθηγητών με προτεραιότητα στην επαρχία.
Μουσικά Σχολεία
Πραγματοποιήθηκαν ήδη 164 προσλήψεις
Την Τετάρτη (4/11) θα πραγματοποιηθούν άλλες 150 προσλήψεις, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 314. Παράλληλα θα προσληφθούν τουλάχιστον 100 ωρομίσθιοι την ίδια μέρα (4/11).
Υπάρχουσες πιστώσεις
1.445 στην Α/θμια Γενική και Ειδική Εκπαίδευση
853 στη Β/θμια Γενική και Ειδική Εκπαίδευση
596 Ειδικό Βοηθητικό και Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ειδική Εκπαίδευση)
Συνολικά μπορούν να πραγματοποιηθούν 2.894 προσλήψεις
Τέλος, σύμφωνα με τα παραπάνω, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιηθούν περίπου 1000 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.