Σίλβιο: «Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του» - iefimerida.gr

Σίλβιο: «Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη Ρώμη καθως δεν υπήρξε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης στο χθεσινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού η Λέγκα του Βορρά αντιτάχθηκε στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίσθηκαν και το βράδυ, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, η οποία να ικανοποιεί τους ευρωπαίους εταίρους καθώς τα φώτα πέφτουν όλο και περισσότερο στο "πρόβλημα" της Ιταλίας, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, ο κ. Μπερλουσκόνι πιέστηκε αφόρητα από Σαρκοζί και Μέρκελ για άμεση εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενδυνάμωση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση του τεράστιου χρέους της Ιταλίας, ύψους 2 τρισ. ευρώ.

«Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν», τόνισε χτες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Αμαντέου Αλταφάζ.

Κάτω από αυτήν την πίεση, ο κ. Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε σε Μέρκελ και Σαρκοζί τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης. Ωστόσο, η Λέγκα του Βορρά αρνήθηκε κατηγορηματικά: "Η θέση μας είναι σαφής ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης: δώσαμε", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγετικό στέλεχος της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι.

Σίλβιο: Κανείς δεν μπορεί να μας παραδίδει μαθήματα

Η πίεση που δέχτηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε εμφανής όταν, πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "κανείς δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του".

Στη συνέχεια, ο Καβαλιέρε τόνισε ότι "κανείς δεν έχει τίποτε να φοβάται από την Ιταλία" και επέμεινε ότι η κρίση του ευρώ αφορά το γαλλο-γερμανικό τραπεζικό σύστημα που είναι εκτεθειμένο στο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από την Ιταλία

Η Ευρώπη απαιτεί από την Ιταλία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει την δυσπιστία των αγορών και δανείζεται με επιτόκιο που φθάνει το 6%, θέτοντας σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης.

Πέραν της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, το οποίο έχει ήδη αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ζητεί μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για να τονωθεί η απασχόληση των νέων, καθώς και μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την Ιταλία αγοράζοντας, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιταλικό δημόσιο χρέος, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ