Στο Κατάρ βρίσκεται από προχθές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα πλαίσια της αναζήτησης θεσμικού επενδυτή για της αξιοποίησης της χειμάζουσας εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς και επενδυτή για ανάπτυξη πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει ο ίδιος ο Εμίρης του αραβικού κράτους Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των διερευνητικών επαφών: «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν πηγαίνει εκεί για να συμφωνήσει κάτι, αλλά για να συζητήσει και να ακούσει». Προσθέτουν δε ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα των επαφών του στην επόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την 1η Νοεμβρίου.
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και η Κεντρική Διοίκηση της Εκκλησίας κάνουν το τελευταίο διάστημα προσπάθειες να αξιοποιήσουν τη -σημαντική- ακίνητη περιουσία της, που περιλαμβάνει πάνω από 900 ακίνητα.
Στόχος, όπως έχει πολλές φορές αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος, είναι αφενός να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και αφετέρου η συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, ειδικά στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
Πριν από 7 μήνες η Αρχιεπισκοπή προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας της με στόχο τα έσοδα να πηγαίνουν προς ενίσχυση των ιδρυμάτων και του υπόλοιπου προνοιακού της έργου.
Ενδεικτικά αναφέρεται το σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου επιφανείας 3.500 στρεμμάτων σε έκταση της Μονής Πεντέλης 25.000 στρεμμάτων.
Στην περιουσία της Εκκλησίας περιλαμβάνονται και πολυώροφα κτίρια ή συγκροτήματα γραφείων που τα μισθώνει σε ξενοδοχεία, υπουργεία, καταστήματα, γραφεία, πάρκινγκ, τουριστικές εγκαταστάσεις. Δεν λείπουν επίσης οι μεζονέτες σε περιοχές μεγάλης αντικειμενικής αξίας όπως η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη.
Την τελευταία τριετία, ωστόσο, δεκάδες από τα παραπάνω ακίνητα της Εκκλησίας παραμένουν ξενοίκιαστα και τα έσοδα στο κεντρικό παγκάρι μειώνονται. Τα έσοδα από τα ενοίκια το 2010 ήταν 9.177.841 ευρώ ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τα 12,5 εκατ. Ενα από τα μεγαλύτερα ακίνητά της (7.000 τ.μ.) που παραμένει ξενοίκιαστο 5 χρόνια τώρα είναι στην οδό Μητροπόλεως 15, εκεί όπου στεγαζόταν έως το 2006 το υπουργείο Παιδείας και στο ταμείο της Εκκλησίας έμπαιναν 791.592 ευρώ τον χρόνο.
Στα σχέδιά της είναι επίσης η αξιοποίηση των 123 ακινήτων της που είναι δεσμευμένα από το Δημόσιο επί χρόνια. Η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί για τα ακίνητα αυτά, αλλά δεν μπορεί και να τα αξιοποιήσει.
Ο αρχιεπίσκοπος συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), Μητροπολίτη Ελασσόνος Βασίλειο και τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμιώτη.