Τρέχει για τη δόση η κυβέρνηση -Ψηφίζει μέτρα και ψάχνει ισοδύναμα - iefimerida.gr

Τρέχει για τη δόση η κυβέρνηση -Ψηφίζει μέτρα και ψάχνει ισοδύναμα

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλυσιδωτά είναι τα προβλήματα για την κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή».

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση, αλλά και τις ταμειακές ανάγκες που είναι πιεστικές.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον «αγώνα ταχύτητας» μετ’ εμποδίων, προκειμένου μέσα στο επόμενο 48ωρο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -έως την Κυριακή το βράδυ- και μέσα στην επόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά, καθώς και την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο δήμο Κερατσινίου–Δραπετσώνας.

Δείχνοντας λοιπόν «καλό χαρακτήρα», στόχος της κυβέρνησης είναι να ανάψει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Επόμενο βήμα θα είναι να ψηφιστεί η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του προγράμματος και από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για τον συντελεστή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ ανοικτό παραμένει το μέτωπο με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό
Με φόντο τα παραπάνω και «όχημα» διαφυγής το προσφυγικό -το οποίο και θα αναδείξει σε μείζον θέμα- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στις 10 το πρωί, θα παραβρεθεί στη Βουλή για την «ώρα του πρωθυπουργού», προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Είναι ένα θέμα που δεν το βάζει η κυβέρνηση, αλλά η ίδια η πραγματικότητα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο iefimerida.gr, εξηγώντας πως ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου και στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας υποχρεούται να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν.

Προετοιμασίες για τον Σουλτς
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται στους κόλπους της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες για την προετοιμασία της άφιξης του Μάρτιν Σουλτς. Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου συμπίπτει και με την επισημοποίηση των όρων της «εμπλοκής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε ζητήσει από τον ίδιο ο πρωθυπουργός.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς να επισκεφτούν κάποιο από τα νησιά που δέχονται τους μετανάστες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μεταβούν και στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Για τον λόγο αυτό, πυκνές είναι οι άτυπες συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αξιολόγηση Μέγαρο Μαξίμου μέτρα δόση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ