Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Μέρκελ με τη χρεοκοπία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Μέρκελ με τη χρεοκοπία της Ελλάδας

Άνγκελα Μέρκελ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε αχαρτογράφητα ύδατα -κι αυτό είναι έκφραση της Ανγκελα Μέρκελ- κινδυνεύει να πλεύσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη περίπτωση που οι Γερμανοί επιμείνουν στο 50% ή ακόμα και στο 60% την ώρα που οι εκπρόσωποι των τραπεζών διαμηνύουν ότι υπάρχουν όρια και αυτά σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες είναι στο 40%.

Το παιχνίδι χοντραίνει περισσότερο καθώς οι Κοινοτικοί έχουν ρίξει στο τραπέζι ακόμα και την απειλή του υποχρεωτικού «κουρέματος», γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός. Ητοι, την χρεοκοπία της Ελλάδας, με ό,τι μπορεί αυτό να προκαλέσει στην υπόλοιπη Περιφέρεια, στην Ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενδεχομένως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια» έστειλε μήνυμα με αποδέκτη κυρίως το Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, Τσάρλς Νταλάρα. Κι αυτό, την ώρα που ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Κομισιόν έλεγαν ότι είναι προτιμότερη η εθελοντική συμμετοχή, οξύνοντας τη κόντρα με προφανή στόχο να πιέσουν τις τράπεζες να αποδεχθούν το μεγαλύτερο «κούρεμα».

Το σκληρό παζάρι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επικινδυνότητα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στο τραπέζι δεν είναι πλέον μόνο το Χρέος που λήγει το 2020 αλλά τα ομόλογα που λήγουν έως το 2035, κάτι που σημαίνει ότι τα παζάρια με τους ιδιώτες αφορούν όχι σε 150 δισ. ευρώ αλλά σε περίπου 205 δισ. ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες τους!

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει στη περίπτωση που οι τράπεζες επιμείνουν στο 40%. Θα κάνει πράξη την απειλή της η κυρία Μέρκελ, καθιστώντας υποχρεωτικό το «κούρεμα» με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας, με στόχο να συνετίσει τις τράπεζες εν όψει των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν με άλλες χώρες π.χ. την Ιταλία, ή θα κάνει τελικά πίσω επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι οι απειλές της είναι απλώς τουφεκιές στον αέρα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ