Σε νέες επώδυνες περικοπές και δραματική επιβάρυνση της καθημερινότητας μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το επαπειλούμενο «κούρεμα» του 50%. Όπως επισημαίνουν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, από την επομένη κιόλας της συμφωνίας για την ανάλειψη του εξωτερικού Χρέους της Ελλάδας- γιατί αυτό συνεπάγεται επί της ουσίας τέτοιου μεγέθους «κούρεμα» και κάλυψη της Ελλάδας έως το 2021 οπότε και αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές- η χώρα θα τεθεί υπό ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση με στόχο την επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή να μπορεί το Κράτος να εξυπηρετεί μόνο του τις εσωτερικές του ανάγκες, εισπράττοντας περισσότερα απ' όσα ξοδεύει!!!
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των εσωτερικών αναγκών- δηλαδή η καταβολή μισθών και συντάξεων, η χρηματοδότηση των Ταμείων και του συστήματος Υγείας- θα γίνεται πλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κάτι που συνεπάγεται ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία με πίεση σε μισθούς και συντάξεις τουλάχιστον έως το 2021. Με δεδομένο, δε, ότι θα απαιτηθεί και βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται μεγαλύτερη πίεση και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπως διαφαίνεται άλλωστε και από τις επισημάνσεις στην Έκθεση της Κομισιόν για τους.... υψηλούς κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν εξαιρεθούν, με δεδομένο ότι το «κούρεμα» του 50% θα αφήσει τρύπα έως και 13 δισ ευρώ, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας άρα και των εσόδων τους, αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για "κούρεμα" και των συντάξεων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή και τα δύο.
Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, η κρατικοποίηση των τραπεζών, οι οποίες υπολογίζεται ότι μετά από τέτοιο «κούρεμα» θα χρειαστούν έως και 17 δισ ευρώ, ενισχύει το κίνδυνο «παγώματος» των χορηγήσεων δηλαδή της ασφυξίας στην αγορά, κάτι που θα παρατείνει την ύφεση ή θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάκαμψης, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα και την ανεργία. Ως αντίδοτο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όσα εξοικονομηθούν από τη μείωση των δαπανών για τους τόκους του Χρέους, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι οι ενέσεις ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οικονομολόγοι επισημαίνουν, πάντως, ότι πέρα από το κίνδυνο ρευστότητας, το μεγάλο «κούρεμα» μπορεί να προκαλέσει συνολική κρίση εμπιστοσύνης στις διοικήσεις των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας τους φόβους για νέα κρίση στις χρηματαγορές ανάλογη με αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της LEHMAN BROTHERS...