Με διακηρυγμένο στόχο να φανεί συνεπής απέναντι στους δανειστές και να προλάβει τις ημερομηνίες, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2δις ευρώ, η κυβέρνηση «φουλάρει» τις μηχανές.
Εντός της ημέρας κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις τράπεζες (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος), το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, καθώς και το πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα από το πρώτο ‘πακέτο’ μέτρων (με τη διαδικασία του επείγοντος), που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ηφιστεί από βδομάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει σαφή μηνύματα πως πρέπει να τελειώσει άμεσα με τα περισσότερα ζητήματα που έχουν μείνει ανοικτά, την ώρα που οι ανάγκες ρευστότητας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, δεδομένης και της απομείωσης των ταμειακών διαθεσίμων.
Ωστόσο, πηγές της κυβέρνησης, μιλώντας στο iefimerida.gr εξηγούν πως «δεν γίνεται να ρίξεις το βάρος για ισοδύναμα παντού, γιατί κινδυνεύεις να τινάξεις τη συμφωνία στον αέρα».
Στο… μικροσκόπιο του Euroworking Group
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, από την πλευρά τους, τηρούν στάση αναμονής. Στην αποψινή συνεδρίαση του Euroworking group, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πάρει μία δήλωση προόδου και κατ ’επέκταση το «πράσινο φως» για την πρώτη εκταμίευση. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια θετική έκθεση απο το EWG. Οτι δηλαδή η Ελλαδα έχει αρχίσει και εκπληρώνει μια σειρά από προαπαιτούμενα, αφού αρκετά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν «ανοικτά».
Επιπλέον, στην εν λόγω συνεδρίαση θα συναποφασιστεί και η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων, αυτή του Νοεμβρίου, που θα να ανοίξει το δρόμο για τη αλλη υποδόση του 1δις. ευρώ.
«Αγώνας δρόμου» για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα με τον «αγώνα δρόμου» που κάνει η κυβέρνηση για να επισπεύσει τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, κρίσιμα παραμένουν όχι μόνο για τους υπουργούς αλλά και για τους βουλευτές, ζητήματα όπως: τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση, το ασφαλιστικό και τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου.
Με φόντο, τις συζητήσεις που γίνονται για να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα ισοδύναμα, έγκυρες πηγές σχολιάζουν στο iefimerida.gr πως «παραμένει ακόμα ένα πρόβλημα καθως δεν έχουμε καταλήξει σε σαφή πρόταση για τα ισοδύναμα».
Μπροστά στον… εφιάλτη νέων περικοπών σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, φαίνεται πως εξετάζεται και η φορολογία για την χρηματοδότηση των ταμείων και την κάλυψη των ελλειμμάτων. Σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό θα πρέπει να λυθεί άμεσα, αφού το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Διόλου τυχαίο, ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 4μμ -παρουσία και του Γιώργου Κατρούγκαλου- θα αποτελέσει κεντρικό θέμα της συζήτησης.
Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια», μείζον για την κυβέρνηση είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να κάνει δεκτή την απαίτηση των δανειστών να υφίστανται αυστηρές ποινές όσοι απο τους διανειολήπτες εντάσσονται στο νόμο αλλά δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνύει πως δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω υποχωρήσεις.
Τέλος, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση ρυθμιζει ζητήματα λειτουργίας του ΤΧΣ καθώς και το βαθμό συμμετοχής του στις διοικήσεις των συστημικώντραπεζών, ενώ σε δύο 24ωρα αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.