Απέρριψε το Δ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αίτηση που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση που καθόριζε τις διαδικασίες και τον τρόπο απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής» (rebate) όπως προέβλεπε ο Ν. 4052/2012.
Η διάταξη του μνημονιακού νόμου, προβλέπει ότι ένα ποσοστό 9% βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις φαρμακευτικές εταιρίες για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται από γιατρό και καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς με αποτέλεσμα να καλούνται οι επιχειρήσεις να το επιστρέφουν στον ΕΟΠΠΥ και σε άλλα ταμεία.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Συνδέσμου κρίνοντας ότι με την επίμαχη διάταξη δεν παραβιάζονται οι αρχές της οικονομικής ελευθερίας και της αναλογικότητας.
Σύμφωνα με το ΣτΕ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος εν όψει της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης είναι συνταγματικά επιτρεπτός ο περιορισμός της δημόσιας δαπάνης με αντίστοιχο περιορισμό χρηματικών απαιτήσεων που απορρέουν από εξωνοσοκομειακές πωλήσεις φαρμάκων με κάλυψη της δαπάνης από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Δύο δικαστές είχαν αντίθετη άποψη, κρίνοντας ότι με την επίμαχη διάταξη παραβιάζονται βασικές αρχές του Συντάγματος.