Φάτε λάμα! Το υπουργείο Υγείας της Βολιβίας στήριξε την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους κινδύνους που συνοδεύει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και συνέστησε να τρώμε λάμα.
Στη Βολιβία «έχουμε καλό κρέας λάμα που περιέχει ελάχιστα λιπαρά, αλλά πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο» δήλωσε η Βίκι Αγκιλάρ, υπεύθυνη της υπηρεσίας διατροφής του υπουργείου Υγείας.
Το κρέας του λάμα, ενός ζώου που εκτρέφεται για το μαλλί του αλλά και για διάφορες αγροτικές εργασίες, γνωρίζει επιτυχία στην υψηλή κουζίνα, κυρίως γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτείνης αλλά και επειδή περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
Το λάμα καταναλώνεται ιδιαίτερα στα μεγάλα εστιατόρια της Βολιβίας τα τελευταία δέκα χρόνια, τα οποία προτείνουν καρπάτσιο λάμα, συνοδευόμενο από κινόα με τριμμένη παρμεζάνα και φύλλα σαλάτας.
Η τοπική κουζίνα χρησιμοποιεί από χρόνια το λάμα, κυρίως επειδή το θεωρεί καλύτερο από το βοδινό, το κοτόπουλο, το χοιρινό και το πρόβατο. Ωστόσο «κάθε υπερβολή εμπεριέχει κινδύνους» προειδοποιεί η Αγκιλάρ.
Το κρέας λάμα προσφέρεται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ του κόσμου: