Εξετάζεται η ενεργοποίηση του EFSF στην Ιταλία - iefimerida.gr

Εξετάζεται η ενεργοποίηση του EFSF στην Ιταλία

Σίλβιο Μπερλουσκόνι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη χρήση ενός νέου εργαλείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να στηριχθεί η Ιταλία και να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με λογικούς όρους εξετάζουν οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

Η πιθανότητα αυτή μελετάται επί του παρόντος από τα στελέχη της ευρωζώνης που μετέχουν στην ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός αυτής της ομάδας που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την Ιταλία», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Το ΕΤΧΣ απέκτησε πρόσφατα νέα εργαλεία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες. «Προβλέπεται ότι στο εξής θα μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξης μιας χώρας για προληπτικούς λόγους» και όχι μόνο «βαριά» προγράμματα διεθνούς δανεισμού προς χώρες που δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σημείωσε η ίδια πηγή. Αυτή η καινούρια «προληπτική» αρμοδιότητα του ΕΤΧΣ μελετάται να εφαρμοστεί στην Ιταλία.

Το συγκεκριμένο εργαλείο προβλέπει είτε να χορηγούνται πιστωτικές διευκολύνσεις, είτε να επιτρέπεται στο ΕΤΧΣ να επαναγοράζει το δημόσιο χρέος μιας χώρας από τη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μην αυξάνονται υπερβολικά τα επιτόκια στις αγορές. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το ΕΤΧΣ θα αντικαθιστούσε επομένως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει αναλάβει από τον Αύγουστο να στηρίζει τη χώρα, προειδοποιώντας όμως ότι δεν θα το κάνει εσαεί. Την ίδια στήριξη προσφέρει η ΕΚΤ και στην Ισπανία, αλλά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επί του παρόντος δεν εξετάζεται η ενεργοποίηση του ΕΤΧΣ για τη Μαδρίτη.

«Στην Ιταλία υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας που δεν υπάρχει στην Ισπανία», όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή, σημείωσε.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν πρόκειται παρά για ένα σενάριο εργασίας και τίποτα δεν αφήνει να εννοηθεί ότι θα εφαρμοστεί τελικά.

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας του ΕΤΧΣ επικυρώθηκαν πρόσφατα από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, μετά και την υπερψήφισή τους από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας που όμως οδήγησε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Με βάση αυτούς τους κανόνες, η προσφυγή σε ένα «προληπτικό» πρόγραμμα δεν μπορεί να αποφασιστεί παρά μόνο εφόσον η ΕΚΤ κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ που πρώτη αποκάλυψε το θέμα, «σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι απαιτούν αυστηρές δεσμεύσεις από τον Μπερλουσκόνι». Στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής οι Ευρωπαίοι εταίροι άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητώντας του να δώσει εγγυήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους και του ελλείμματος της χώρας του και να παρουσιάσει νέες μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των συντάξεων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ