Ενα αποκαλυπτικό «non paper» του ΔΝΤ το οποίο αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξηγεί την εμμονή των δανειστών μας και ιδιαίτερα του Ταμείου, για «κούρεμα» του χρέους μας που να ξεπερνά το 60%.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, έχει επιδεινωθεί από τον περασμένο Ιούνιο οπότε έγινε η τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής, με την οικονομία να επηρεάζεται περισσότερο από την ύφεση παρά από τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει -παρά τις δυσκολίες- να τηρήσει τα υπεσχημένα, ωστόσο απαιτείται να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρει το ΔΝΤ. Η έκθεση του Ταμείου έχει χρονικό ορίζοντα το 2030, ενώ υπολογίζει την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το έτος... 2021!
Οπως αναφέρει το ΔΝΤ, το να καταστεί εξυπηρετούμενο το ελληνικό χρέος προϋποθέτει ένα φιλόδοξο συνδυασμό στήριξης από την πλευρά του κράτους και των ιδιωτών. Ακόμη και με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα απαιτείται ευρεία κρατική στήριξη και υπό την έννοια αυτή, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους εξαρτάται από την προσήλωση του δημόσιου τομέα στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται.
Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι αναγκαία ένας γενναίος υποστηρικτικός συνδυασμός και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Το ΔΝΤ συστήνει εκτεταμένη, μακροπρόθεσμη και γενναιόδωρη κρατική στήριξη» εκ μέρους του δημοσίου τομέα και «βαθύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Θεωρεί, μάλιστα, ότι με κούρεμα κατά 50% των ελληνικών οφειλών το ποσοστό του χρέους θα μειωθεί μόλις στο 120% το έτος 2020.
Για δραστικότερη μείωση του χρέους θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Με ένα κούρεμα τουλάχιστον κατά 60% των οφειλών, το χρέος θα μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.