"Οφείλει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην επιβληθεί αυτός ο φόρος" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, σχολιάζοντας την επιμονή των εκπροσώπων των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" του Κώστα Μπλιάτκα, χαρακτήρισε την παιδεία μορφωτικό αγαθό που, όπως επισήμανε, δεν πρέπει να φορολογείται, ενώ εκτιμά ότι πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια και αύξηση της ανεργίας.
"Δεν πρέπει να φορολογείται το μορφωτικό αγαθό, δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου εμπόδια και δεν πρέπει στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα. Και επιπλέον αυτή η επιβολή του 23% θα στερήσει την εργασία από πολλούς εκπαιδευτικούς, που θα αναγκαστούν να απολυθούν, θα κλείσουν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια και θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους" υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.
Επιπλέον, επισήμανε ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ και κατά συνέπεια και τα δίδακτρα πολλοί μαθητές θα στραφούν στα δημόσια σχολεία, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ υπογράμμισε ότι πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά στα ιδιωτικά σχολεία από ανάγκη και όχι επειδή είναι εύποροι. "Αρκετοί γονείς που δεν ανήκουν στην κατηγορία των εύπορων οικογενειών κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο. Είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, επομένως αυτούς τους ανθρώπους θα τους δημιουργήσεις πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα" είπε.
Ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε ευνοϊκή για την κυβέρνηση που δόθηκε μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, προκειμένου κυβέρνηση και δανειστές να καταλήξουν στο ύψος του ΦΠΑ για την εκπαίδευση και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη. "Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να κλείσει το θέμα όπως όπως και κάνει μια προσπάθεια. Θέλω να πιστεύουμε ότι θα βάλουμε ένα χεράκι όλοι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε να αποφευχθεί αυτή η επιβολή. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε" είπε.
Στο μεταξύ, σε ερώτηση πώς θα καταλήξει η διαφωνία κυβέρνησης - εκπροσώπων θεσμών και για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε εξωπραγματικό το όριο που βάζουν οι θεσμοί για αντικειμενική αξία ακινήτου στις 60.000 ευρώ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει. Όπως λέει η πρόταση της κυβέρνησης, για 300.000 αξία και ένα εισόδημα αρκετά μεγάλο καλύπτει το 85% των ενδιαφερομένων, ενώ η πρόταση των θεσμών (για 60.000 αντικειμενική) θα πλήξει το 82% των ενδιαφερομένων. "Σ' αυτό νομίζω είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε και να ανέβει αυτό το όριο όσο γίνεται περισσότερο. Δηλαδή από 300.000 να γίνει 280.000 δεν χάθηκε ο κόσμος, αλλά αυτά τα ποσά που προτείνουν είναι απαράδεκτα για εμάς" τόνισε. Λέγοντας ότι η πρόταση των δανειστών "είναι τελείως έξω όχι μόνο από τη λογική της κυβέρνησης, αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας".