ΟΟΣΑ: Εμπιστοσύνη, μια λέξη άγνωστη στην Ελλάδα -Τι σχέση έχει με την ανάπτυξη - iefimerida.gr

ΟΟΣΑ: Εμπιστοσύνη, μια λέξη άγνωστη στην Ελλάδα -Τι σχέση έχει με την ανάπτυξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «δείκτης εμπιστοσύνης» είναι κάτι παραπάνω από ένας προσχηματικός όρος που αποτυπώνει οικονομικά δεδομένα και πίνακες ανάπτυξης και ευημερίας.

Είναι η σχέση που διατηρεί ένας πολίτης με την κοινωνία και το κράτος – μια σχέση ουσίας που είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει. Αυτό το δείκτη μέτρησε, μέσω έρευνας, ο ΟΟΣΑ. Αυτό που ήθελε να διαπιστώσει είναι σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά σε όλες τις κατηγορίες κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη αποτελεί η κατάταξη της Γαλλίας, η οποία επίσης βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ με τίτλο «Πώς είναι η ζωή το 2015», αποτύπωσε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία της Eurostat και αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες: 1)Στην εμπιστοσύνη προς τους συμπολίτες, 2)Στους δημόσιος θεσμούς και 3)Στις εθνικές κυβερνήσεις.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, βάσει των στοιχείων, τα σκανδιναβικά κράτη και γενικότερα η Βόρεια Ευρώπης, συγκεντρώνουν για μία ακόμη φορά τις καλύτερες αναφορές. Η Δανία, η οποία σημειώνουμε ότι δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, καταλαμβάνει με διαφορά την 1η θέση. Ακολουθεί στη 2η θέση η Φινλανδία και έπεται στην 3η η Νορβηγία. Ισλανδία και Σουηδία συμπληρώνουν την πεντάδα, στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα, ενώ την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία, χώρες με παραδοσιακή οργάνωση και δομές, περιέργως βρίσκονται αρκετά χαμηλά στη σχετική λίστα, ενώ τη μεγάλη έκπληξη, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, κάνει η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται επίσης η Τσεχία.

Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα η Δανία, καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Ο πίνακας με τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους άλλους...

ΟΟΣΑ: Εμπιστοσύνη, μια λέξη άγνωστη στην Ελλάδα -Τι σχέση έχει με την ανάπτυξη  | iefimerida.gr 0

Σε επίπεδο εμπιστοσύνης των δημόσιων θεσμών, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στις τελευταίες θέσεις. Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στην εμπιστοσύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία και στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης. Λιγότερη εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκφράστηκε μόνο σε Ισπανία, Σλοβενία και Πορτογαλία. Οι σκανδιναβικές και οι χώρες του βορρά βρίσκονται και πάλι σε υψηλό επίπεδο.

ΟΟΣΑ: Εμπιστοσύνη, μια λέξη άγνωστη στην Ελλάδα -Τι σχέση έχει με την ανάπτυξη  | iefimerida.gr 1


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΟΣΑ έρευνα εμπιστοσύνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ