H EKT, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests που διεξήγαγε στις ελληνικές τράπεζες, το Σάββατο στις 11.30. Μέχρι τότε, ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ανοιχτός, όπως και τα δεδομένα για το πώς αυτή θα πραγματοποιηθεί.
H Wall Street Journal κάνει λόγο για την «ώρα των μαθηματικών» που ήρθε για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς πρέπει να βγουν στη γύρα για τις προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Από πολλούς φορείς στη Φρανκφούρτη σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην χρειαστεί να αφομοιώσουν όλο το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται από το τρίτο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες τους, τελικά, μπορεί να είναι μικρότερες από αυτές που είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Επιπλέον, το Euro2day αναφέρει πως ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα προβλέπει τη μετοχική συνύπαρξη των ιδιωτών επενδυτών με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των πρώτων, στην περίπτωση που μία εκ των τραπεζών δεν καταφέρει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου με ιδιωτικά κεφάλαια.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της ανακεφαλαιοποίησης καθώς θα αποφευχθεί διά νόμου ο μηδενισμός της συμμετοχής και της αξίας των ιδιωτών μετόχων στην περίπτωση που μία τράπεζα δεν καταφέρει να καλύψει τον λογαριασμό του βασικού σεναρίου με κεφάλαια ιδιωτών.
Ενδεικτικό είναι και το άρθρο των Financial Times για τις πιθανότητες να μην υπάρξει πλήρης αφομίωση των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς φαίνεται να μπορούν συνολικά να συλλέξουν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σφόδρα πιθανό οι Eθνική, Alpha Bank και Eurobank να ακολουθήσουν το δρόμο της Τράπεζας Πειραιώς με την ανταλλαγή ομολόγων. Κι όλα αυτά με την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα αποτυπώσουν μια σχετικά θετική εικόνα.
Καίτοι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα με όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, με κορυφή του παγόβουνου την επιβολή των capital controls, από τον Ιούλιο εμφανίζεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των γεγονότων και ήδη οι τράπεζες διαπραγματεύονται με θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ιδιαίτερα με τα hedge funds.
Το δίλημμα που τίθεται είναι το εξής (το αναφέρουν οι Financial Times): να έχουν απώλειες οι ιδιώτες επενδυτές ή να δεχθούν τα κρατικά χρήματα υπό το φόβο ότι πλέον η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις τράπεζες; Το λογικό είναι ότι οι ιδιώτες δεν θέλουν να έχουν απώλειες. Από την άλλη, όμως, δεν υπάρχει αυτός ο βαθμός εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ότι θα αφήσει τις τράπεζες εκτός δεσμευτικού ελέγχου.
Σύμφωνα με τον Nicolas Véron του Bruegel, οι επενδυτές εκτιμούν ότι «ο κλάδος θα μπορούσε να ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του, αν τους δοθεί η ευκαιρία».
«Οι λύσεις που συζητούνται τώρα, επικεντρωμένες γύρω από τα ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποφύγουν τις νομικές επιπλοκές γύρω από ένα bail-in» των υφιστάμενων πιστωτών, πρόσθεσε
Από τη μεριά τους, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η απαιτούμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις απώλειες των πιστωτών τεθούν σε εφαρμογή.
Τέλος, το γραφείο του πρωθυπουργού ελπίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι η τελευταία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είχαν τη βοήθεια με σημαντικά κεφάλαια στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, καταλήγουν οι Financial Times.