Την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προανήγγειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ δικαιολογώντας τη στάση του κόμματός του που είχε αρχικά ταχθεί υπέρ της αρχής του, επεσήμανε ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν προχώρησε στις απαραίτητες αλλαγές που είχε προτείνει το κόμμα του για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και να σταματήσει η διαπλοκή.
«Εμείς είπαμε ναι επί της αρχής, για να συγκρουστούμε με την διαπλοκή που είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό πρόβλημα, να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε:
«Όπως το ταγκό θέλει δύο έτσι και η διαπλοκή χρειάζεται δύο. Έναν κακό επιχειρηματία με πολλά λεφτά και έναν παντοδύναμο υπουργό. Η ανάμειξη του υπουργού είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης της διαπλοκής».
«Θέλετε ένα νομοσχέδιο θολό, για να χειραγωγείτε. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι να στήσουν μηχανισμούς δικούς τους, να εδραιωθεί ένα καθεστώς για να ελέγξει τα «μίντια» να είστε ο βασικός μέτοχος. Σε αυτό τον κατήφορο δεν θα είμαστε μαζί σας. Θα είστε εσείς και οι συνέταιροι σας. Εμείς θα είμαστε απέναντι σας, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός θα είναι ο ανώτατος άρχων της Τηλεόρασης, τονίζοντας ότι «είναι κατάντια για τη χώρα να αποκτά υπουργό καναλάρχη και η χώρα να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή».
«Ενισχύστε το ρόλο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΕΣΡ και περιορίστε το ρόλο του υπουργού», σημείωσε ενώ αναγνώρισε ότι «καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αγάπησε τις Ανεξάρτητες Αρχές», και έκανε λόγο για τοπίο που είναι σκοτεινό εδώ και πολλά χρόνια
«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται σήμερα να υπεραμύνονται του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Στα χρόνια όμως της παντοδυναμίας τους, υπονόμευσαν το ΕΣΡ», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:
«Ο κ. Παππάς διεκδικεί το ρόλο ενός τροχονόμου της διαπλοκής. Φύγε εσύ έλα εσύ. Αυτό έκαναν και οι προκάτοχοι του. Θέλει να ελέγξει προς όφελος του ή της κυβέρνησής του τη διαπλοκή με νέους διαπλεκόμενους καναλάρχες. Αυτό προφανώς θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι το εργαλείο της μακροημέρευσης του. Την ίδια πλάνη είχαν και οι προηγούμενοι, ότι θα παραμείνουν στην εξουσία πολλά χρόνια»
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ακόμα ότι «ο νόμος αυτός είναι στο πόδι, χωρίς μελέτη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αγνοώντας της τεχνολογικές εξελίξεις, που έμεινε στο 2007» και ότι η κυβέρνηση, εκχωρεί ένα δημόσιο αγαθό με μόνο κριτήριο αν είναι κάποιος πλούσιος και μπορεί με τα εκατομμύρια του να εξαγοράσει την γνώμη ενώ εκτίμησε ότι θα καθυστερήσει πολύ η εφαρμογή του.
Η απάντηση Παππά
Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε «απολύτως ανακριβή» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, αντιτείνοντας ότι «το μόνο που μπορεί να κρίνει η κυβέρνηση είναι ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης τους και όχι ποιος μένει και ποιος φεύγει».
«Σέβομαι απολύτως τη θέση σας ότι θα καταψηφίσετε. Υπερψηφίστε την δημοπράτηση και το ΕΣΡ για να αποδείξουμε ότι θέλουμε να βάλουμε από την αρχή καθαρούς κανόνες», είπε στον κ. Θεοδωράκη ο κ. Παππάς.