Πολωνία: Η συντηρητική Δεξιά ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία - iefimerida.gr

Πολωνία: Η συντηρητική Δεξιά ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Πολωνία έχει πολλές πιθανότητες να αλλάξει κυβέρνηση την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.


Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεταξύ 32-39,5% για το Δεξιό συντηρητικό κόμμα «Δίκαιο και Δικαιοσύνη» (PIS) και μεταξύ 22-26% για το κόμμα ΡΟ που κυβερνάει την Πολωνία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η κούραση των ψηφοφόρων και η φθορά του κυβερνώντος κόμματος κάνουν πιθανή αυτή την αλλαγή πλειοψηφίας στην Πολωνία. Η Ewa Kopacz, η οποία αντικατέστησε τον Ντόναλντ Τουσκ, επειδή έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, έκανε μια μοναχική προεκλογική εκστρατεία και αρκέστηκε στις επιθέσεις εναντίον του αντιπάλου της. Ωστόσο το έργο του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι μικρό. Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην ΕΕ, η ανάπτυξη στην Πολωνία αυξάνεται, η ανεργία μειώθηκε (κάτω από 10%).

Αυτή είναι η νυν πρωθυπουργός της Πολωνίας Ewa Kopacz:

Πολωνία: Η συντηρητική Δεξιά ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία | iefimerida.gr 0


Εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτική ζωή της Πολωνίας μοιραζόταν ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ και τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι, τον πρόεδρο του κόμματος PIS, πρωθυπουργό το 2006 και το 2007 και δίδυμο αδελφό του Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ το 2010.
Ως σήμερα το κόμμα PIS κυριαρχούσε η μορφή του Καζίνσκι, η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους κεντρώους ψηφοφόρους. Εξέλεξε πρόεδρο της χώρας τον σχεδόν άγνωστο Andreszj Duda και πρότεινε στην εξίσου άγνωστη Beata Szydlo, επικεφαλής της καμπάνιας του Duda, να μπει μπροστά για τις βουλευτικές εκλογές.

Πολωνία: Η συντηρητική Δεξιά ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία | iefimerida.gr 1


Ετσι, αυτό το κόμμα το οποίο εθεωρείτο ως πρόσφατα κόμμα ενός ανδρός ή κόμμα δύο αδελφών, εκπροσωπείται στο εξής από μια γυναίκα, αποτελεσματική και μετριοπαθή στο λόγο της. Εκανε προεκλογική εκστρατεία κοντά στο λαό, εμφανίστηκε να ακούει τα αιτήματα των πολιτών, αύξησε τις υποσχέσεις αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο δυστύχημα του Σμόλενσκ και στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στην Πολωνία.
Ο ίδιος ο Καζίνκσκι, ο οποίος είχε εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα από τα δημόσια πράγματα, επανεμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες με ακραίο πολιτικό λόγο. Μίλησε για τον «κίνδυνο επιδημιών» από τον οποίο κινδυνεύει η Πολωνία εξαιτίας των 7.000 προσφύγων που η κυβέρνηση δέχτηκε να φιλοξενήσει στο έδαφός της.

Αυτή είναι η Beata Szydlo:

Πολωνία: Η συντηρητική Δεξιά ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκλογές Πολωνία δεξιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ