Κατρούγκαλος: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι συντάξεις -Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές - iefimerida.gr

Κατρούγκαλος: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι συντάξεις -Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρουσιάζει την Παρασκευή την κυβερνητική πρόταση στους θεσμούς.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, λίγο πριν παρουσιάσει την Παρασκευή την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στους θεσμούς, ο υπουργός Εργασίας, εξηγεί ότι το νέο μνημόνιο ζητά να περικοπεί ακόμη μισή μονάδα του ΑΕΠ από την ετήσια χρηματοδοτική δαπάνη (περίπου 900.000 ευρώ), ενώ τονίζει ότι ήδη η υποχρεωτική «προσαρμογή» που ζητούν οι δανειστές έχει επιτευχθεί.

Ταυτόχρονα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες και είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις εισφορών. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ακόμη μία (την ενδέκατη!) οριζόντια μείωση συντάξεων, αλλά να εξοικονομήσει πόρους και δαπάνες από τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» λέει συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης και ότι δεν έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Χιλής.

«Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι το πόρισμα της Επιτροπής Μεταρρύθμισης δεν αποτελεί την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, αλλά το τεχνοκρατικό έναυσμα του αναγκαίου δημόσιου διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, προσοχή στην παραπληροφόρηση: το πόρισμα δεν περιλαμβάνει προτάσεις για μειώσεις. Εισηγείται τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος με την ομοιογενοποίηση των πολλαπλών κανόνων απονομής συντάξεων που ισχύουν σήμερα.

Αυτό είναι προφανώς μέτρο που ενισχύει την ισότητα μεταξύ των ασφαλισμένων και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον η ρήτρα αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη για τους χαμηλούς μισθούς. Αντιθέτως, στο Μνημόνιο υφίσταται δέσμευση για μείωση της συνολικής κρατικής δαπάνης για το συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ για το έτος 2016», λέει χαρακτηριστικά.

Η ουσία κατά τον υπουργό είναι να ενοποιηθεί και να εξορθολογιστεί το «λεηλατημένο και άδικο από τις παλαιοκομματικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να θυσιάζονται τα δικαιώματα της νέας γενιάς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ