Σημαντική αύξηση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ μπορεί να επιφέρει ακόμα και ένα μικρό λάθος στην συμπλήρωση των στοιχείων και έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε όταν υπάρχουν κενά να υπολογίζει τον ψηλότερο συντελεστή.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα λάθος και οι πολίτες πριν κατευθυνθούν στα γκισέ για να πληρώσουν την δόση, να κάνουν έναν ακόμα έλεγχο.
Για παράδειγμα τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία θα τους επιφέρουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσό του φόρου είναι τα εξής:
- Εάν σε ένα διαμέρισμα δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου όπου βρίσκεται αυτόματα το σύστημα υπολογίσει το ακίνητο στον υψηλότερο όροφο με υψηλότερο δηλαδή συντελεστή.
- Εάν ένα οικόπεδο έχει κενό στην πρόσοψη ή έχει συμπληρωθεί λάθος η φόρμα, το σύστημα αυτόματα υπολογίζει τον φόρο βάζοντας (έχει δεν έχει) το οικόπεδο με πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
- Για ένα οικόπεδο εάν στη στήλη με τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν έχει συμπληρωθεί αυτόματα θεωρείται ότι επί του οικοπέδου υπάρχει κατοικία.
- Εάν στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος αυτομάτως το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο και έτσι επιβαρύνεται με τον ανάλογο φόρο.
Ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι να μην έχει συμπληρωθεί ή να έχει συμπληρωθεί λάθος η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του επικαρπωτή.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε όπως και πέρυσι, με την δόση του όμως να είναι αυξημένη κατά 20%.