Το παράδοξο της Πορτογαλίας: Κέρδισε η Δεξιά αλλά «μυρίζει» κυβέρνηση κεντροαριστεράς - iefimerida.gr

Το παράδοξο της Πορτογαλίας: Κέρδισε η Δεξιά αλλά «μυρίζει» κυβέρνηση κεντροαριστεράς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ κοντά στον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκεται η Πορτογαλία, περίπου ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός κέρδισε χωρίς αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ολοκληρώνει τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία λύση κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον νικητή των εκλογών Πέδρο Πάσος Κοέλιο, και σε αυτή μίας κυβέρνησης υπό τους σοσιαλιστές σε συνεργασία με την αριστερά, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και ο συνασπισμός κομμουνιστών-πρασίνων κέρδισαν συνολικά 122 έδρες από τις 230 που διαθέτει η Βουλή, έναντι 107 για τον συνασπισμό της δεξιάς.
Ήδη, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντόνιο Κόστα ήρθε σε συμφωνία με τα δύο κόμματα της αριστεράς, το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, κάτι για το οποίο ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο της χώρας, ζητώντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
«Πληροφορήσαμε (τον πρόεδρο) ότι μετά τις επαφές που είχαμε με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ... υφίστανται οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η κεντροδεξιά δεν μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η Πορτογαλία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης όπου τα κόμματα της αριστεράς θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Μολαταύτα ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, επανέλαβε ότι αναμένει να λάβει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμμένα στον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα, ο οποίος οφείλει να ορίσει τον επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης αφού θα έχει διαβουλευθεί με το σύνολο των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που έγιναν πριν από τρεις εβδομάδες, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον νυν πρωθυπουργό Πάσος Κοέλιου βγήκε πρώτος με 37%, αλλά με 107 έδρες σε σύνολο 230.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα πήρε 32,4% και 86 έδρες, το αριστερό BE 19 έδρες και η συμμαχία Κομμουνιστών-Οικολόγων 17 έδρες. Μία έδρα κέρδισε το κόμμα για την προστασία των ζώων και της φύσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ