Αποφασισμένοι να αντιδράσουν είναι οι φαρμακοποιοί στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τον κλάδο τους.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, προβλέπεται ότι άδεια ίδρυσης φαρμακείου μπορεί να λαμβάνει και μη φαρμακοποιός -σήμερα άδεια ίδρυσης αποκτούν αποκλειστικά οι φαρμακοποιοί.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστας Λουράντος έκανε λόγο για «διάλυση του κλάδου αλλά και της δημόσιας υγείας».
Και συμπλήρωσε: «Η άλωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων αποτελεί τον πρόδρομο για την άνευ όρων παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Ο κ. Λουράντος υπενθύμισε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τη δέσμευσή του ότι δεν θα αιφνιδιάσει τον κλάδο με μονομερείς ενέργειες και ζήτησε συνάντηση και διάλογο για το θέμα των φαρμακείων. «Αν δεν μας ακούσουν θα βρούμε τρόπο να μας ακούσουν. Είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Το θέμα των κινητοποιήσεων θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των Φαρμακοποιών.
«Οι αλλαγές που προωθούνται σ την ιδιοκτησία, το ωράριο λειτουργίας και το ποσοστό κέρδους, δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αντίθετα σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία, επιβάλλεται η ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιό. Και όπου τα καρτέλ των χονδρέμπορων επικράτησαν, όπως στη Ρουμανία, το 80% του κέρδους συγκεντρώνεται σε λίγους και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε» επισήμανε ο κ. Λουράντος, εκτιμώντας πως «οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση κατά των φαρμακείων που αντίκειται στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο».
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι υλοποιεί σχέδιο αποσταθεροποίησης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και μυστικής συμφωνίας με τις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε να εξαφανιστούν τα μικρά φαρμακεία και να καταρρεύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Επικαλέστηκε, μάλιστα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών σύμφωνα με την οποία, η απελευθέρωση της αγοράς των φαρμακείων, όπου συνέβη, συνοδεύτηκε από πτώση στην ποιότητα των υπηρεσιών, αύξηση της χρήσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της πώλησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
«Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης Οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μας έδειξαν πως η μοναδική αξία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας του συστήματος, είναι ο Επιστήμονας Φαρμακοποιός. Αυτή την αξία ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά» κατέληξε ο κ. Λουράντος.