Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει, υπό προϋποθέσεις πάντα, 86 δισεκατομμύρια ευρώ ως ακριβές αντίκρισμα για τη συμφωνία που υπέγραψε με τους Θεσμούς. Μόνο που αυτά τα 86 δισεκατομμύρια ενδέχεται στο μέλλον να κοστίζουν περισσότερο.
Σε αυτή τη δήλωση-«βόμβα», καθώς αν επιβεβαιωθεί θα ανεβάσει κι άλλο το ελληνικό χρέος, προχώρησε ο οικονομικός διευθυντής του ESM, Κρίστοφ Φράνκελ. Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, χρεώνεται από τον ESM με επιτόκιο 1%, το οποίο όμως δεν είναι «κλειδωμένο» για όλη τη διάρκεια του δανείου.
Όπως τόνισε στο Bloomberg o κ. Φράνκελ, «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ανατάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ελληνική οικονομία, άρα και να μειώσει το χρέος, τότε θα κινδυνεύσει να πέσει ξανά σε μια σπείρα αποσταθεροποίησης όταν τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη θα αρχίσουν να αυξάνονται. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Κάρστερν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη.
Όπως τα περισσότερα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης, το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα ξεκίνησε με μια μεγάλη πληρωμή – στην περίπτωση αυτή την εκταμίευση 26 δισ. ευρώ. Ο ESM χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γραμματίων και ομολόγων για να αντλήσει χρήματα και έχει επίσης προχωρήσει στην έκδοση χρεογράφων κυμαινόμενου επιτοκίου για να βάλει στην άκρη κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με την πάροδο του χρόνου, το πιο κοντινό χρέος θα μετακυλίεται σε ένα συνδυασμό πιο μακροπρόθεσμου χρέους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ και οι συνθήκες στις αγορές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού του ESM.
Ως κατακλείδα, ο κ. Φράνκελ έσπευσε να επισημάνει πως η Ελλάδα δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς «είμαστε ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί στις αναφορές των επιτοκίων, αφού υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον. Θα μπορούσαν επίσης να υποχωρήσουν –προς το παρόν αυτό είναι που βιώνουμε όλοι μας– αλλά ενδεχομένως να κινηθούν ανοδικά και πάλι στο μέλλον».