Στην Αθήνα οι Θεσμοί: Ποιους θα συναντήσουν πότε και πού - iefimerida.gr

Στην Αθήνα οι Θεσμοί: Ποιους θα συναντήσουν πότε και πού

.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δύο διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των Θεσμών φθάνουν αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Αρχικά, στις 9 το πρωί, οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» (EKT, ΔΝΤ, Κομισιόν, ESM) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην συνάντηση αυτή θα πάρει μέρος και ο Υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης είναι ο συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος.

Στην δεύτερη, απογευματινή αυτή τη φορά, συνάντηση που θα γίνει στις 18:00, με τους θεσμούς, θα πάρουν μέρος και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές/δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Αρχικά, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών είχε προγραμματιστεί να γίνουν στο ξενοδοχείο Plaza της πλατείας Συντάγματος. Ωστόσο, επειδή η πληροφορία «διέρρευσε» και προφανώς επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι μετακινήσεις, τα τετ-α-τετ θα γίνουν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το κουαρτέτο, στο Χίλτον.

Στην Αθήνα θα βρεθούν οι:

  1. Ντέλι Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ
  2. Ντέκλαν Κοστέλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  3. Ράσμους Ρέφερ εκπροσωπώντας την ΕΚΤ και
  4. Νίκολα Τζαμαρόλι από τον ESM

Στο τραπέζι ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και τράπεζες

Στις συναντήσεις με τους δανειστές θα κυριαρχήσουν οι «καυτές πατάτες» των «κόκκινων δανείων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι δύο διαδικασίες, είναι η 31ηΔεκεμβρίου, ώστε να αποκλειστεί ένα πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων – και η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και το ασφαλιστικό όπου το ν/σ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις για να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας (από τις 80.000 ευρώ αντικειμενική αξία) με την κυβέρνηση να προβάλει ενστάσεις και να προχωρά στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των δανείων, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή, το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Οι επικεφαλής των δανειστών θα καθορίσουν παράλληλα και τη δεύτερη δέσμη μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση -μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου- στη Βουλή.

«Έχουμε ψηφίσει τα πρώτα μέτρα, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα και υπάρχουν κάποια εκκρεμή ζητήματα», αναφέρουν στο iefimerida.gr κύκλοι της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η συνεργασία με τους δανειστές δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.
Μεταξύ άλλων, ορθάνοικτο είναι το μέτωπο των επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στους αγρότες.

Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει αύξηση φορολογικών συντελεστών, αύξηση προκαταβολής φόρου και αύξηση ασφαλιστικών φόρων και φορολογία στις επιδοτήσεις. Εκτός και αν καταφέρει να βρει ισοδύναμα -όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου- ώστε να αποφευχθεί η πλήρης εφαρμογή τους.
Αλλαγές έρχονται, τέλος, και στο δημόσιο, με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα συμφωνηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών με ορίζοντα να κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Σε αναζήτηση ισοδυνάμων

Οι κρίσιμες συναντήσεις με το κουαρτέτο, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση καθώς αναζητούνται ισοδύναμα ύψους περίπου 3,5 δισ.ευρώ.

  • Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- ανοίγει μια «τρύπα» περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτά πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση από άλλα μέτρα, ανεξαρτήτως του αν θα έμπαιναν τελικά στον Προϋπολογισμό τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από την εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Για την μη εφαρμογή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα τα οποία θα ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.
  • Για τη φορολογία των αγροτών, αφού τελικά εφαρμόστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν κι αφού ήδη έχουν σταλεί τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
  • Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διάταξη αποσύρθηκε και το ερώτημα είναι εάν η διαφορετική κλίμακα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποφέρει τα ίδια.
  • Για να διασωθεί το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ.
  • Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη, είναι κοινή η διαπίστωση ότι ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη, ενώ πλέον στην κυβέρνηση μιλάνε για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.
  • Για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρόικα Κουαρτέτο θεσμοί ΥΠΟΙΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ