Η Ευρώπη θα ελαφρύνει το χρέος η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός κοντά στα μεσάνυχτα μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των ηγετών της ευρωζώνης όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό ποσοστό και κυρίως για το πως θα γίνει εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών) στο haircut συνεχίζονται και ελπίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Τετάρτη οπότε θα συνέλθουν πάλι οι «17» της ευρωζώνης. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εκδηλωθεί βούληση να βρεθεί «βιώσιμη λύση» για την Ελλάδα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση του EFSF. "Ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίζει να βάζει τάξη στα του οίκου του» διεμήνυσε τονίζοντας ότι «αναζητούμε την πιο καθαρή και πιο οριστική λύση τους βάρους για το χρέος μας».
Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για την Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα όπου σήμερα Δευτέρα θα συγκαλέσει κυβερνητική επιτροπή πιθανότητα και θα επιστρέψει στη βελγική πρωτεύουσα το βράδυ της Τρίτης. Στις Βρυξέλλες παρέμειναν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
«Δύο χρόνια τώρα όλοι οι Έλληνες έχουμε κάνει μια πρωτοφανή προσπάθεια, μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή. Ποτέ κανείς πολίτης σε χώρα της Ε.Ε δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε στη δήλωση του ο κ. Παπανδρέου. Υποστήριξε ότι η εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός και δικαιούμαστε αυτό το σεβασμό».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να πετύχει να μειώσει το βάρος του χρέους που είναι «δυσβάστακτο» και βαρύνει τις πλάτες κάθε έλληνα πολίτη. «Πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, προϊδεάζοντας για το «μεγάλο κούρεμα». Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όμως «απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν» όπως είπε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βρισκόμαστε «στο τελικό στάδιο μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης» και προειδοποίησε ότι «κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η ίδια η Ε.Ε δεν λάβει αποφάσεις». Περιέγραψε την «κρίση εμπιστοσύνης» που υπάρχει στους πολίτες της Ευρώπης και ζήτησε να υπάρξει βούληση για «βιώσιμη ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας, για οικονομία ανταγωνιστική αλλά και για κοινωνία με συνοχή».