«Ουδέν σχόλιο», είναι η επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών στο θέμα που «έσκασε» για μια ακόμα φορά με τον/την επικεφαλής της κατά τα άλλα ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά αν συνομιλήσει κανείς κατ' ιδίαν με αξιωματούχους αντιλαμβάνεται πόσο τεταμένη είναι για μια ακόμα φορά η ατμόσφαιρα.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, όταν ο Χ. Θεοχάρης εξωθήθηκε σε παραίτηση με λίαν άκομψο και οφθαλμοφανή τρόπο, οι Ευρωπαίοι τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής, λέγοντας ότι «αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».
Ωστόσο, ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα.
«Ενδόμυχα θέλουμε να αποφευχθεί η αρνητική εντύπωση της πολιτικής παρέμβασης» τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, δίνοντας μια πρόγευση του τι θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, όταν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Επί της ουσίας, οι δανειστές είχαν αναδείξει από την πρώτη στιγμή ως μείζον θέμα την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φοροελεγκτικές και φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι αποτέλεσε μια από τις αιτίες τριβής με την κυβέρνηση Σαμαρά το ότι η ΓΓΔΕ δεν μπορούσε να ελέγξει καν τους πόρους που χρειάζεται έτσι ώστε να λειτουργήσουν π.χ. τα κλιμάκια ελέγχου ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές, αφού δεν διέθετε δικό της Προϋπολογισμό.
Επιπλέον, οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι η μεταφορά 500 εφοριακών και 3.500 υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ ήταν απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις αποκαλούμενες μεγάλες υποθέσεις.