Η Ελλάδα παρακολουθεί με αμηχανία τις σκληρές μάχες για το κούρεμα - iefimerida.gr

Η Ελλάδα παρακολουθεί με αμηχανία τις σκληρές μάχες για το κούρεμα

synodos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Τετάρτη παραπέμπει η ελληνική κυβέρνηση για τις οριστικές αποφάσεις σε ότι αφορά στο κούρεμα του χρέους χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ή έστω για τα όσα συζήτησαν νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με δεδομένο ένα «γενναίο» κούρεμα του ελληνικού χρέους, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων της Ε.Ε. και των θεσμικών εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, εστιάζονται τώρα στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών ώστε να αποφευχθεί το «πιστωτικό γεγονός» και η πυροδότηση των CDS και άρα η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στη Σύνοδο των «17» της ευρωζώνης η συζήτηση για το «κούρεμα» της Ελλάδας ήταν από 40%-60% και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στο 50% περίπου, δηλαδή, στα 110 δισ. ευρώ.

«Ελπίζουμε την Τετάρτη να υπάρξει μια καθαρή οριστική λύση, σε εθελοντική βάση συμμετοχής ιδιωτών, η οποία θα είναι ταυτόχρονα νομικά και θεσμικά ασφαλής στην ευρωζώνη» είπε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «haircut» και μίλησε για «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους».

Πρόσθεσε ότι η λύση που αναζητείτει δεν θα έχει «υπερχείλιση» και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως «θα την ανακουφίζει από το ιστορικό της βάρος». Ταυτόχρονα, στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να πρόκειται για λύση «αποδεκτή από όλους τους παράγοντες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Στο ερώτημα αν δεν συναινέσουν οι τράπεζες οι κυβερνητικοί παράγοντες αρκούνται να απαντούν ότι «θα συνεχίσουμε την πίεση» προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει θέσει θέμα μη εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών.

Στόχος στο πλαίσιο του δεύτερου πακέρου βοήθειας για την Ελλάδα να μειωθεί κατά το δυνατόν η συμμετοχή των κρατών μελών και να γίνει όσο το δυνατόν πιο γενναία η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε τελική λύση, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους ηγέτες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δείπνο αυτή την ώρα, ωστόσο διαμορφώνεται το πλαίσιο εντολής για τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι πιθανότητα δεν θα υπάρξει σήμερα απόφαση, αλλά ότι το «πάρα πολύ κρίσιμο διάστημα» που μεσολαβεί από σήμερα ως την Τετάρτη θα αξιοποιηθεί «για να ασκηθεί η αναγκαία πίεση προς την άλλη πλευρά». Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξωματούχο ««χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις ώστε το σχήμα να είναι πιο ισόρροπο υπέρ της Ελλάδος και όχι υπέρ των τραπεζών».

Δημοσιογράφοι ρώτησαν σε διάλειμμα των εργασιών, τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο αν ισχύει η δήλωση του περί 21ης Ιουλίου plus. «Εξαρτάται πως διαβάζει κανείς την 21η Ιουλίου, αν την βλέπει με τιμές Ιουλίου ή Οκτωβρίου» απάντησε και διευκρίνισε ότι το «plus» το είχε πει «σε σχέση με την επιπτωση στο χρέος».

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με νόημα ότι «είναι απολύτως αναγκαία η μείωση της συμμετοχής από τα 16 κοινοβούλια της ευρωζώνης με ταυτόχρονη πιο γενναία συμμετοή του ιδιωτικού τομέα» με την επισήμανση ότι «επί τόσα χρόνια διαχείρισης των χρεών τα πιστωτικά ιδρύματα δεν βγήκαν χαμένα». Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την βιωσιμότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και «φροντίζει για την πλήρη κάλυψη τραπεζικού τομέα και της ρευστότητας των τραπεζών», σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πλευρά φέρεται να πιέζεται από τους δανειστές μας να αναλάβει την κάλυψη όλων των ελλειμμάτων που θα προκληθούν στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να προκύψουν από το 2012, μέσω του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας διαχώρισε τα ασφαλιστικά ταμεία σημειώνοντας ότι «δεν διέπονται απο συστημικό κίνδυνο, ούτε οδηγούν σε domino effects». Σημείωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν μακροχρόνιες επενδύσεις και δεν σπάνε ομόλογα για συντάξεις. Όταν ρωτήθηκε αν αποτελεί πρόβλημα ένα πιθανό «κούρεμα» στα ασφαλιστικά ταμεία αρκέστηκε να απαντήσει ότι «εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ευστάθεια τους» και επιφυλάχθηκε να απαντήσει μόλις καταστεί σαφές πόσο θα μειωθεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ευρωπαίοι συνομιλητές μας:

  • Εμφανίζονται «εντυπωσιασμένοι» για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, και από το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
  • Αντιλαμβάνονται ότι πιέζεται ο λαός και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
  • Εντυπωσιάζονται από την αντιπολίτευση που δεν συνδράμει
  • Θα ήθελαν μεγαλύτερη δέσμευση του πολιτικού κόσμου σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ