Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η εκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου της καγκελάριου Μέρκελ όσο και του πρόεδρου Σαρκοζί, οι οποίοι πάντως παρέπεμψαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Τετάρτης για τις οριστικές αποφάσεις σε σχέση με το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, που πάντως θα είναι αποφάσεις οι οποίες καθησυχάζουν τις αγορές.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 και πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup προσπάθησαν να εμφανιστούν με κοινή γραμμή για τη λύση του προβλήματος, αλλά δεν κατάφεραν να κρύψουν ότι υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές για το ύψος του κουρέματος.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά σκληρά. Πολλές φορές και οι δύο επανέλαβαν ότι τα κράτη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ότι η κρίση δεν οφείλεται στο ευρώ αλλά στην υπερχρέωση δεκαετιών.
Η κυρία Μέρκελ, εισαγωγικά, επισήμανε ότι η σύνοδος του Eurogroup θα προετοιμάσει τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν την Τετάρτη το βράδυ, αμέσως μετά την ολιγόωρη σύνοδο κορυφής των 27. Υπογράμμισε ότι ένα βασικό ζήτημα είναι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και πως για το σκοπό αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eco Fin το οποίο θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης.
Εκανε λόγο για διεύρυνση του EFSF και φυσικά για νέο πρόγραμμα σε ότι αφορά την Ελλάδα. Προανήγγειλε και αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και συμπλήρωσε ότι ορισμένα τεχνικά ζητήματα είναι ήδη ανοικτά και γι αυτό οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη.
Κατέληξε δε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να ληφθούν αποφάσεις αλλά το ότι οι αποφάσεις αυτές θα μπορούν να υλοποιηθούν. Γι' αυτό, συμπλήρωσε, βαδίζουμε με αργά και διστακτικά βήματα, επειδή ακριβώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Από τη δική πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμαν ότι η Ευρώπη βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση και θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις γαλλογερμανικές διαφωνίες λέγοντας ότι τα δύο κράτη μιλούν με την ίδια φωνή και απόλυτη αποφασιστικότητα. Μίλησε όμως για τη δυσκολία που υπάρχει αντικειμενικά προκειμένου να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι την Τετάρτη θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, εξίσου σημαντικά και όχι μόνον με τις τράπεζες.
Ο δε κ. Σαρκοζί, ασκώντας και έμμεση κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι η Ισπανία βγαίνει από το πρώτο πλάνο της κρίσης λόγω και της εθνικά υπεύθυνης στάσης που τηρεί η αντιπολίτευση της χώρας αυτής.