«Ο σύγχρονος κόσμος μάς καλεί και εσάς ως Εκκλησία και εμάς ως Κοινοβούλια να του εξασφαλίσουμε μια ζωή δίκαιη και ειρηνική» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο δείπνο που παρέθεσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξία (ΔΣΟ) προς τιμή των προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των των άλλων Εκκλησιών καθώς και των μελών της.
Οι ιεράρχες βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν, αύριο και μεθαύριο, στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Τα μέλη της ΔΣΟ συναντήθηκαν για την καθιερωμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της, που διεξήχθη συνδυαστικά με την Διάσκεψη σήμερα επίσης στην Αθήνα, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλή με αντικείμενο αφενός τον απολογισμό της 22ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στη Βιέννη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά κυρίως τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων.
Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής, η Διεθνής Γραμματεία, οι πρόεδροι και οι εισηγητές των 11 επιτροπών της ΔΟΣ, 21 συνολικά σύνεδροι από 10 χώρες - Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Αρμενία, Γεωργία, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη, Σερβία και Σουηδία- έθεσαν τους επόμενους στόχους και τη δράση του σημαντικού αυτού διακοινοβουλευτικού οργάνου της Ορθοδοξίας που περιλαμβάνει συνέδρια, συνεργασίες, πρωτοβουλίες στήριξης και σημαντικές συναντήσεις, όπως αυτή με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
«Ως αμιγώς πολιτική οργάνωση» όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ ΜΠΕ «υπερασπιζόμαστε το κύρος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη της γης και τα δικαίωμα του σε αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση. Υπερασπιζόμαστε, ακόμη, τις αρχές και τις αξίες του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας στην ανάδειξή τους, στη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του ρόλου τους στον σύγχρονο κόσμο».
Η ΔΟΣ, όπως σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, «αποφάσισε να αναλάβει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε να αναδείξει το θέμα της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι λαοί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των συνεχιζόμενων καταστροφικών πολέμων».
«Καλούμαστε» είπε τέλος ο κ. Αμανατίδης «να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας στο όνομα της μίας και μόνης ιστορικής αλήθειας, αυτής της αγάπης προς τον άλλον άνθρωπο, προς τον πλησίον και της ανοχής προς την ετερότητα του προσώπου του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ορθοδοξία σήμερα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο. Σημαντικό ζήτημα, όπως είπε, είναι η προστασία των αξιών του Χριστιανισμού. Ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία της Διεθνούς Διάσκεψης, επισημαίνοντας ότι είναι μία πολύ σημαντική κίνηση για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος τόνισε ότι «ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ανθρώπου μαθαίνουμε και -για να υιοθετήσω μία εικόνα τόσο ζωντανή στο μυαλό μας με χιλιάδες πρόσφυγες να φεύγουν από τια πατρογονικές τους εστίες και να έρχονται εδώ μαζικά- για πρώτη φορά αναγνωρίζουμε ότι «είματε όλοι στην ίδια βάρκα».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και οι βουλευτές ττου ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και Ανδρέας Μιχαηλίδης και της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και Θανάσης Μπούρας.
Τι είναι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία
Η ΔΣΟ είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που απαρτίζεται από Χριστιανούς Ορθόδοξους βουλευτές, μέλη διαφόρων ανά τον κόσμο Κοινοβουλίων και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων το 1993.
Συμμετέχουν σε αυτόν Ορθόδοξοι βουλευτές από την Ευρώπη (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Μαυροβούνιο), την Αυστραλία, την Ασία (Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία), την Αφρική (Ουγκάντα, Σουδάν), τις Η.Π.Α και τον Καναδά.
Ανώτατο όργανο της ΔΣΟ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, η οποία συνέρχεται μία φορά ετησίως και μόνιμα μέλη της επταμελούς Διεθνούς Γραμματείας- που είναι το εκτελεστικό της όργανο- είναι η Ελλάδα και η Ρωσία, ενώ ο γενικός γραμματέας είναι πάντοτε Έλληνας βουλευτής, θέση την οποία κατέχει, τα τελευταία δύο χρόνια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.