Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Σεσίλ, του διάσημου λιονταριού που έπεσε νεκρό από από τα πυρά ενός Αμερικανού οδοντίατρου, ακόμα ένα περιστατικό έρχεται να ταράξει την παγκόσμια κοινότητα.
Και σε αυτή την περίπτωση οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκαλούν οργή. Σε μία από τις φωτογραφίες ένας Γερμανός στέκεται υπερήφανος κρατώντας σφιχτά το χέρι του οδηγού του μπροστά από το πτώμα ενός από τους πιο μεγάλους ελέφαντες που έχουν βρεθεί ποτέ στη Ζιμπάμπουε.
Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του νεκρού ελέφαντα, υπολογίζεται όμως ότι η ηλικία του ήταν μεταξύ 40 και 60 χρόνων.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Εθνικό Πάρκο Gonarezhou της Ζιμπάμπουε. Σε δεύτερη φωτογραφία απεικονίζονται οι χαυλιόδοντες του ζώου, οι οποίοι, σύμφωνα με υπολογισμούς, ζυγίζουν μαζί γύρω στα 54,4 κιλά.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο ελέφαντας σκοτώθηκε στις 8 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού σαφάρι και ο Γερμανός πλήρωσε σχεδόν 52.000 ευρώ ώστε να λάβει τη σχετική άδεια που θα του επέτρεπε να σκοτώσει έναν ελέφαντα.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι διοργανωτές του ιδιωτικού σαφάρι αρνούνται να αποκαλύψουν το όνομα του Γερμανού υπηκόου που ταξίδεψε μέχρι την Αφρική για να συμμετάσχει σε ένα κυνήγι 21 ημερών, στο οποίο θα μπορούσε εκτός από τεράστιους ελέφαντες να κυνηγήσει και λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, βουβάλια και ρινόκερους.
«Πρόκειται για ένα νόμιμο κυνήγι και ο πελάτης δεν έκανε τίποτα λάθος», δήλωσε για τον Γερμανό υπήκοο ένας από τους διοργανωτές, προχωρώντας σε μία πιο προκλητική δήλωση, καθώς είπε ότι ο νεκρός ελέφαντας ήταν ήδη 60 ετών και είχε σπείρει πολλές φορές τους καρπούς του.
Και μπορεί οι φωτογραφίες του νεκρού ελέφαντα να προκάλεσαν κύματα οργής στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, δεν συνέβη το ίδιο όμως και στα σχετικά φόρουμ για όσους συμμετέχουν σε σαφάρι. Εκεί, οι εν λόγω φωτογραφίες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, ενώ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι σε αυτά, πρόκειται για τον μεγαλύτερο ελέφαντα που έχει σκοτωθεί στην Αφρική τα τελευταία 30 χρόνια.
«Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω από το λαθραίο κυνήγι, αλλά έχουμε τον έλεγχο στην πολιτική που ακολουθείται στο κυνήγι, η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα ζώα, όπως αυτό, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία ζωντανά (και για τους κυνηγούς και τους μη κυνηγούς) παρά νεκρά», έγραψε ένας από τους διοργανωτές σαφάρι στο πάρκο Gonarezhou.
Όσον αφορά στην ταυτότητα του ζώου, εικάζεται ότι έφτασε στην περιοχή από τη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα από το Εθνικό Πάρκο Kruger, το οποίο δεν χωρίζεται με σύνορα από το Gonarezhou.
Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν ελέφαντα που ονομαζόταν Nkombo και ο οποίος είχε χάσει το κολάρο του το 2014. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι ο Nkombo εθεάθη στις 3 Οκτωβρίου στο Πάρκο της Βόρειας Αφρικής καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να έχει διανύσει τόσα χιλιόμετρα.