Θυελλώδης διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες -Οι πιέσεις της Γερμανίας στη Σερβία - iefimerida.gr

Θυελλώδης διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες -Οι πιέσεις της Γερμανίας στη Σερβία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή των συμφωνιών των Βρυξελλών.

Αυτό ανακοινώθηκε από το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου υποστηρίζουν ότι ο κ. Βούτσιτς “αντέδρασε έντονα στη διάρκεια της συνάντησης” υπογραμμίζοντας ότι "η Σερβία κράτησε τον λόγο της, αλλά όλοι οι άλλοι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους”.

“Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν ανοιχτή συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στο διάλογο, κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Αυγούστου. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή όλων των προηγούμενων συμφωνιών” αναφέρεται στην ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι φιλοξένησε τους κ. κ. Βούτσιτς και Μουστάφα σε δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των δύο πλευρών με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ.

Στον τελευταίο γύρο του διαλόγου στις 25 Αυγούστου οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου κατέληξαν σε τέσσερις συμφωνίες για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων, για τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και για τη γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ.

Πριν από την άτυπη συνάντηση η κ. Μογκερίνι είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι θα συζητηθεί η πρόοδος στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πριν από την άτυπη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα είχε δηλώσει ότι θέμα συζήτησης δεν θα είναι η πλατφόρμα 36 σημείων για το διαπραγματευτικό κεφάλαιο 35 που αφορά το ζήτημα του Κοσόβου στις ενταξιακές διαβουλεύσεις Σερβίας - ΕΕ και ότι θα συζητηθεί μόνον η συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο κ. Βούτσιτς διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα για το κεφάλαιο 35 που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέδωσε στα κράτη - μέλη της ΕΕ περιέχει σημεία που προδικάζουν το καθεστώς του Κοσόβου και στρέφονται εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Σερβίας. "Για τη Σερβία είναι χειρότερη λύση και από την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου" υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου στη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν και “καυτά” θέματα, όπως το σχέδιο πλατφόρμας για το κεφάλαιο 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας – ΕΕ, στο οποίο υπάρχουν όροι τους οποίους η Σερβία τονίζει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει, αλλά και η προσπάθεια του Κοσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς είπε ότι η Γερμανία κατέθεσε τροπολογία στο κεφάλαιο 35, με την οποία η αναγνώριση του Κοσόβου θεωρείται προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

"Δεν θέλω να μου ξαναμιλήσετε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, αν δε θέλετε μην το πράξετε" τόνισε ο κ. Βούτσιτς στη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Μογκερίνι και τον κ. Μουστάφα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Μπλιτς” του Βελιγραδίου.

“Η Σερβία κράτησε το λόγο της, αλλά όλοι οι άλλοι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους” είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν υιοθέτησε τη διάταξη για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο και δεν άρχισε να εφαρμόζει ακόμη τη συμφωνία του 2011 για το κτηματολόγιο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είχε οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι για την προσπάθεια ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Σερβία, όχι μόνον από την πλευρά της Πρίστινας, αλλά και τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η συνάντηση ήταν πολύ δύσκολη και το μόνο θέμα, στο οποίο υπήρξε συναίνεση είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα ανακοινώσει τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της Σερβίας για το ζήτημα του κεφαλαίου 35 στις διαπραγματεύσεις Σερβίας - ΕΕ, καθώς και τη στάση που θα τηρήσει το Βελιγράδι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

"Η Σερβία είναι αξιόπιστος εταίρος και από την πλευρά μας δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των όσων υπογράψαμε και υποσχεθήκαμε - η Σερβία θα τα τηρήσει. Και η Πρίστινα υποσχέθηκε ότι θα εκπληρώσει ό,τι έχει συμφωνηθεί" επισήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σερβία Κόσοβο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ