Με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία ανοίγει σήμερα τις πύλες της, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσει ο Ιρακινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Najem Wali με θέμα «Τα σύνορα στην εποχή της μετανάστευσης και του εκπατρισμού». Ο ομιλητής θα εξετάσει το πώς η λογοτεχνία μπορεί να γεφυρώσει τις αποστάσεις και να ενθαρρύνει το πνεύμα ανοχής και διαλόγου που ξεπηδά από τη διασταύρωση των πολιτισμών.
Όπως λένε οι υπεύθυνοι της έκθεσης, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη φετινή διοργάνωση: περισσότερα περίπτερα και περισσότεροι εκδότες, μεγαλύτερη ποικιλία στο εκθεσιακό υλικό, πολλαπλάσιες δυνατότητες για συγγραφικές συναντήσεις και εμπορικές συμφωνίες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον από την πλευρά των γερμανών διοργανωτών υπάρχει για την Ινδονησία: πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση χώρες στον κόσμο και η λογοτεχνία της αποτελεί αποκαλυπτική μαρτυρία για τον αυταρχισμό της πολιτικής εξουσίας (η Ινδονησία υπέφερε μετά την πτώση της ολλανδικής αποικιοκρατίας από την τριαντάχρονη δικτατορία του στρατηγού Σουχάρτο).
Ιδιαίτερες προετοιμασίες για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση έχει κάνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Στο Ελληνικό Περίπτερο, που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του, θα προβληθεί το έργο είκοσι νέων συγγραφέων και τριάντα τριών νέων δημιουργών κόμικς. Η ενότητα για τους νέους δημιουργούς έχει τιτλοφορηθεί «Νέες ελληνικές φωνές» και θα φιλοξενηθεί μαζί με άλλες θεματικές ενότητες της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής: τα βιβλία που απέσπασαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και λευκώματα ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων.
Αύριο στις 4.30 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κύπριου συγγραφέα Αιμίλιου Σολωμού «Ημερολόγιο μιας απιστίας» (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2013). Τον συγγραφέα θα συστήσει στο κοινό ο εκδότης του Νίκος Ψυχογιός και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν μαζί του η Γερμανίδα μεταφράστριά του Michaela Prinzinger και ο Γερμανός εκδότης του Jan Hübel (το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί και θα εκδοθεί σε οκτώ χώρες).
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο θα παρουσιαστεί επίσης έρευνα που εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) με τίτλο «Οι έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls». Η έρευνα αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης του εκδοτικού κλάδου κυρίως την τελευταία διετία (κατάργηση του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου, αύξηση του Φ.Π.Α. από το 6,5% στο 23% στην παραγωγή).
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και η παρουσίαση της ανθολογίας "Futures: poetry of the Greek crisis", σε επιμέλεια Θοδωρή Χιώτη, που θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Penned in the Margins. Θα παρουσιαστεί ακόμα δίγλωσσος ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου, που έχει στοιχειοθετηθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με βάση τους καταλόγους της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ο κατάλογος (στα ελληνικά και τα αγγλικά) μπορεί να αποτελέσει χρηστικό εργαλείο τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για το αναγνωστικό κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα της θεματικής αναζήτησης ανά κατηγορία βιβλίου.
Ο γραφιστικός σχεδιασμός του Ελληνικού Περιπτέρου ανήκει στην εικαστικό Χαράς Μαραντίδου. Το περίπτερο θα στεγαστεί στη γειτονιά των γαλλικών και των γαλλόφωνων εκδοτικών οίκων. Συμμετέχουν 14 έλληνες εκδότες. Τις τρεις πρώτες ημέρες η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης θα λειτουργήσει για επαγγελματίες. Το Σαββατοκύριακο, θα είναι ανοιχτή στο κοινό.