Σε ισχύ τίθεται από αύριο Πέμπτη η αύξηση του επιτοκίου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων από 3% στο 5,05% όπως αυτή προβλέπεται στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που έχει ημερομηνία 9 Οκτωβρίου και αναρτήθηκε χθες Τρίτη στην Διαύγεια.
Η επιβάρυνση αφορά όλους τους οφειλέτες που έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε ετήσια βάση ακόμα και τα 344 ευρώ.
Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ορίζει και τις προϋποθέσεις για να μην επιβαρυνθούν με τόκους όσοι έχουν οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Αυτές πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και είναι οι ακόλουθες:
- ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
- η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και
- η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν ή δεν ρυθμιστούν νέες φορολογικές οφειλές εντός 3μηνου με το νέο πολυνομοσχέδιο όμως να περιορίζει αυτό το χρονικό διάστημα στις 30 ημέρες. Αναλυτικά, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης:
- δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών του
- δεν έχει υπαγάγει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και
- δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής είσπραξης για ανεξόφλητες, μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ατομικές ή από συνυπευθυνότητα. Για την ως άνω τακτοποίηση παρέχεται στον οφειλέτη προθεσμία 3 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών ή από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι από 19/8/2015, λαμβανομένης υπόψη της ευνοϊκότερης για τον φορολογούμενο εκ των ανωτέρω προθεσμιών.
Επιπλέον, ο αριθμός των 100 δόσεων μπορεί να μειωθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις. Η εγκύκλιος όμως δεν ορίζει τα οικονομικά κριτήρια.
Τέλος, η εγκύκλιος δεν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η εφορία θα αποφασίζει τον περιορισμό στον αριθμό των δόσεων, της δίνει ωστόσο, το δικαίωμα να το κάνει, εφόσον ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.
Δείτε την εγκύκλιο.