Σκληρό πόκερ παίζεται αυτές τις ώρες μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας καθώς η Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στην σκληρή γραμμή της για τη μόχλευση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ύψος του ελληνικού «κουρέματος».
Από τη μεριά της η Γαλλία επιμένει ότι το ΕΤΧΣ θα πρέπει να μετατραπεί σε τράπεζα και να αναλάβει το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Στόχος του γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, είναι διατηρήσει η χώρα του την αξιολόγηση ΑΑΑ πάση θυσία ενόψη των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.
Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρουν κοινό έδαφος. Η συζήτηση είναι κρίσιμη αφού βρισκόμαστε μόλις ένα 24ωρο πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής. Τη συνάντηση δυναμιτίζει μια δήλωση της κ. Μέρκελ, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Bild", όπου φέρεται να λέει ότι «η Γαλλία δεν έχει μετακινηθεί ούτε κατ' ελάχιστον στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη». Ο κ. Σαρκοζί θα επιμείνει στη θέση του για μετατροπή του ΕΤΧΣ σε τράπεζα, μια πρόταση την οποία απορρίπτουν σθεναρά τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είπε: "Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να δοθεί άδεια τραπεζικής δραστηριότητας στο Ταμείο. Αυτό θέλουν οι συνάδελφοί μας, φίλοι και εταίροι στη Γαλλία. Ωστόσο είναι εκτός θέματος για εμάς ως κυβέρνηση και για ολόκληρο τον κυβερνητικό συνασπισμό".
Διαφωνίες υπάρχουν και για το ύψος του κουρέματος στο ελληνικό χρέος. Η Γερμανία θέλει μεγάλο κουρεμα στα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και πάνω από 50% σύμφωνα με αλλεπάλληλες δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, αφού θεωρεί οι τράπεζές της είναι σε θέση να το απορροφήσουν. Η Γαλλία όμως δεν θέλει μεγάλο "κούρεμα", αφού οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Μεγάλο haircut των ελληνικών ομολόγων θα σημάνει αυτόματα μείωση της αξιολόγησής των γαλλικών τραπεζών και της γαλλικής οικονομίας.
Σημείο Καμπής - Στη γωνία η Ελλδα
Με λίγα λόγια, η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου, μια και δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινό έδαφος για το τι μέλλει γενέσθαι, μολονότι Γερμανοί και Γάλλοι μιλούν για "τεχνικές λεπτομέρειες" και όχι για καθολική διαφωνία.
Στο μπρα ντε φερ Γερμανίας - Γαλλίας παρενέβησαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από τους δύο ηγέτες να έχουν βρει λύση μέχρι τη σύνοδο του G20 που έχει προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.
Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, "θεμελιώδη μεταρρύθμιση" των δημοσιονομικών των «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης.
Ότι κι αν γίνει αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να προχωρήσει πριν πάρει έγκριση από την Γερμανική Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν δύο Σύνοδοι. Στην αυριανή Σύνοδο θα ληφθούν αποφάσεις, η κ. Μέρκελ θα ζητήσει έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές κι αν όλα πάνε καλά οι αποφάσεις θα επικυρωθούν την Τετάρτη.