Η συζήτηση για το Photoshop, απλά, δεν σταματά ποτέ. Από τη μια, υπάρχουν εκείνες οι σταρ που δεν δέχονται να φωτογραφηθούν αν δεν λάβουν διαβεβαιώσεις ότι οι φωτογραφίες τους θα δημοσιευτούν όσο το δυνατόν πιο ρετουσαρισμένες.
Και, από την άλλη, αυτές που ζητούν το ακριβώς αντίθετο (σπάνιο αλλά συμβαίνει, όπως η Κίρα Νάιτλι, που δέχθηκε να φωτογραφηθεί τόπλες υπό τον όρο ότι οι φωτογραφίες της δεν θα περάσουν από Ρhotoshop).
Στην πραγματικότητα, βέβαια, στη βιομηχανία της μόδας το Photoshop δεν είναι κάτι κακό ή κάτι ξένο, αφού ο χώρος αυτός, εκείνο που καταλήγει να πουλά είναι ουσιαστικά μια φαντασίωση. Και δεν θα υπήρχε τίποτα κακό σε αυτή τη φαντασίωση, αν δεν παρουσιαζόταν ως κάτι το εφικτό. Από τη στιγμή που παρουσιάζεται ως κάτι τέτοιο, ως κάτι που θα μπορούσαν να το κάνουν όλοι, τότε ξεκινούν και τα προβλήματα. Γιατί όλες οι γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν τα αψεγάδιαστα σώματα των μεγάλων σταρ, να εξαφανιστούν οι κοιλίτσες, τα ψωμάκια και τα λοιπά παχάκια και να γίνουν όμοιες με εκείνες. Απλά τέλειες.
Ετσι, όλο αυτό καταλήγει να έχει βαριές αρνητικές συνέπειες για εκατομμύρια κορίτσια, αλλά και γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες βλέπουν τα φαινομενικά τέλεια σώματα των σταρς, τα συγκρίνουν με τα δικά τους και καταλήγουμε σε όλα αυτά τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας, κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.
Αν δεν υπήρχε το Photoshop κάποιες από τις πιο γνωστές σταρ, όπως η Κιμ Καρντάσιαν και η Κέιτ Μπλάνσετ θα έμοιαζαν κάπως έτσι:
Λάρα Στόουν
Διαφήμιση του American Eagle Aerie
Κιμ Καρντάσιαν
Μόνικα Μπελούτσι-Εύα Χερτζίκοβα
Ζιζέλ
Κέιτ Μπλάνσετ
Μαριόν Κοτιγιάρ
Διαφήμιση για τη Melvita
Φωτογράφιση μοντέλων στο πλαίσιο της έκθεσης Untouched
Σκάρλετ Γιόχανσον