Οι 155 βουλευτές που διατηρεί ο κυβερνητικός συνασπισμός κράτησαν τις θέσεις τους και υπερψήφισαν, δίχως απρόβλεπτες απώλειες, τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική νίκη της νέας του κυβέρνησης, αλλά δεν θα είναι αυτή που θα κρίνει το άμεσο μέλλον.
Σχεδόν σύσσωμος ο ξένος Τύπος αναφέρει πως η ψήφιση του προγράμματος που εξέθεσε ο κ. Τσίπρας ήταν δεδομένη. Αυτό που ακόμη δεν είναι δεδομένο και προφανές είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει καλό βαθμό στο πρώτο ραντεβού που θα έχει με τους αξιωματούχους των δανειστών, οι οποίοι έρχονται τις επόμενες ημέρες για να ξεσκονίσουν τα βιβλία των υπουργείων και να αποφανθούν αν όλα βαίνουν καλώς με την τήρηρη του προγράμματος. Αν αυτό συμβεί τότε θα «ξεκλειδώσει» και η υποδόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, και οι δύο πλευρές θα περάσουν στην πλέον σοβαρό και εύθραυστη υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Γι' αυτό και το Assosiated Press αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ξεκινήσει η συζήτηση για τις τράπεζες.
Προτάσσει, δε, την υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός της κρίσης γύρω στο 2019, αφού προηγουμένως θα έχει πετύχει (γύρω στο 2017) την επιστροφή τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Η Deutsche Welle αναφέρει πως μετά τη ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή 48 προαπαιτούμενα μέτρα, πριν δηλαδή ξεκινήσει το review από τα τεχνικά κλιμάκια. «Στόχος του Τσίπρα είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά σύντομα, για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.
Η Wall Street Journal υποσημειώνει πως από την επανεκλογή του, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει την πίστη του στη συμφωνία που σύναψε με τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι απότοκο αυτής θα είναι περισσότερη λιτότητα για τις πλατιές μάζες. Επίσης, σημειώνει πως λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στην ελληνική Βουλή, ο Φρανσουά Ολάντ, από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε πως μέρος της συμφωνίας είναι και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ το άρθρο θυμίζει πως ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα, επίσημος προσκεκλημένος του Αλέξη Τσίπρα, στις 21-22 Οκτωβρίου.
Το άμεσο του πράγματος σημειώνει και το Reuters, που κρατάει από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη δήλωσή ότι τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αναθεώρηση του προγράμματος έως το τέλος Νοεμβρίου. Για τους προφανείς λόγους που εκτέθηκαν προηγουμένως.
Ο γερμανικός Τύπος
Η χθεσινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο σήμερα.
Η Suddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης» σημειώνει ότι με τις 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
«Με αυτό τον τρόπο πέτυχε τον στόχο του να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο Τσίπρας δεσμεύθηκε να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Ο Τσίπρας θέλει να σφίξει τα δόντια», τονίζει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί πρώτα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της Αθήνας και μετά να θέσει το θέμα του χρέους.
Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2016, ενώ και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σχολιάζει η FAZ.
Και η Die Welt αναφέρεται στη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να συζητήσει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα ο Τύπος αναφέρεται και στις επικρίσεις που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης εναντίον της κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό Spiegel, η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι την επιβολή νέων φόρων.
Μάλιστα η φράση του Μεϊμαράκη ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός. Ίσως ο πιο σκληρός των τελευταίων ετών» κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, κυρίως στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Το Spiegel καταλήγει τονίζοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα αξιολογήσουν στο τέλος Οκτωβρίου αν η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει βάσει του συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος.
Αντίθετα, τόσο η FAZ όσο και η Handelsblatt προτίμησαν να αναφερθούν στο τέλος των άρθρων τους στις άσχημες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 333,5 δισεκ. ευρώ το 2016, ποσοστό 192,4% του ΑΕΠ.