Στον «αέρα» είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, με τις προσφυγές ενάντια σε αυτή την κίνηση να εξετάζονται την Τρίτη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα που πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για καθυστέρηση μερικών εβδομάδων στην πώληση.
Ο ορισμός ημερομηνίας για την υποβολή των προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο είναι ανάμεσα στις ενέργειες που η Αθήνα πρέπει να κάνει προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για το νέο πρόγραμμα. Η αρχική ημερομηνία για τις προσφορές για το 51% του ΟΛΠ είναι η 30η Οκτωβρίου, αλλά οι πρόωρες εκλογές προκάλεσαν καθυστερήσεις και αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με τα όσα είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
«Θα πέσουμε έξω κατά περίπου 20 ημέρες γιατί η συμφωνία ανάμεσα στα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών που πρέπει να υπογραφεί προκαλεί μία μικρή καθυστέρηση», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να επανεξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας, πριν το παρουσιάσει στους επενδυτές, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε ότι ο αρμόδιος υπουργός πήρε το σχετικό υλικό μόλις «πρόσφατα».
Στο ΣτΕ οι προσφυγές
Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα και η νομιμότητα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Συγκεκριμένα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, κ.λπ. έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και τη σύναψη σύμβασης πώλησης των μετοχών στον επενδυτή που θα επιλεγεί από το διαγωνισμό.
Οι φορείς υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 106 του Συντάγματος και η αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς ούτε η συνεχής παροχή των υπηρεσιών θα είναι στο μέλλον εξασφαλισμένη, αλλά ούτε και η άσκηση της κρατικής εποπτείας του λιμανιού του Πειραιά. Ακόμη, επισημαίνουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομικούς κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης, επειδή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι απαράδεκτοι.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από το Ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης και ένα πλέγμα ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, γιατί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει το πλειοψηφιακό πακέτο των μετοχών θα αποκτήσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνη του Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.
Κατά την ακροαματική διαδικασία αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές απόψεις των δύο μερών, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.