Γκρουέφσκι: «Η Ευρώπη δεν πιέζει την Ελλάδα γιατί θα πέσει η κυβέρνηση» - iefimerida.gr

Γκρουέφσκι: «Η Ευρώπη δεν πιέζει την Ελλάδα γιατί θα πέσει η κυβέρνηση»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ, ώστε να αποδεχθεί «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα», έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ είπε και ότι η Ευρώπη δεν πιέζει την Ελλάδα για να μην πέσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Διεθνούς Κοινότητας και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορμή υπήρξαν οι αναφορές του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, για αδυναμία της χώρας όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αν δεν μας θέλετε πείτε το»

Η στρατηγική πίεσης «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας, είναι λανθασμένη και δεν πρόκειται να αποφέρει το επιδιωκόμενο, αλλά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα», προσέθεσε.

«Πιστεύουν ότι, εάν εγώ και η κυβέρνηση αποδεχθούμε κάποια από τις ελληνικές προσεγγίσεις για επίλυση του ονόματος, τότε λύνεται το πρόβλημα αυτό. Ακριβέστερα, πιστεύουν ότι με τη στήριξή μας θα προκύψει ένα επιτυχές δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πεποίθησης, η τακτική τους είναι να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και σε εμένα μέσω της υπερβολικής υπογράμμισης αδυναμιών μας ώστε να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Στόχος τους είναι η απαξίωσή μας ενώπιον της κοινής γνώμης.

«Νομίζω ότι αν δεν μας θέλουν στην ΕΕ, το πιο τίμιο θα ήταν να μας πουν: δεν σας θέλουμε ή όταν επιλύσετε το πρόβλημα που έχετε με την Ελλάδα να μας ειδοποιήσετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κανείς να το σεβαστεί, παρά να επινοούν άλλα ζητήματα και να μας λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν», πρόσθεσε.

«Δεν πιέζουν την Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης»

Παράλληλα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασία

Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ και η Διεθνής Κοινότητα «είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ελλάδα και δεν επιθυμούν να της ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι έκρυθμη και μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, κάτι που κανείς στην ΕΕ δεν θα το ήθελε», σημείωσε.

«Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται διά της ισχύος, ιδιαίτερα όχι με αυτό τον τρόπο, όταν όλες οι πιέσεις ασκούνται στη μία πλευρά, ενώ η άλλη σχεδόν δεν δέχεται πιέσεις. Ο λαός λέει: Αντί το γαϊδούρι, χτυπάνε το σαμάρι», σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ

Οι αναφορές του κ.Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον κ.Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι «πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο κ.Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ