Η Εριέττα Κούρκουλου είναι γνωστή για την φιλοζωική της δράση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μίλησε στο People για την δράση του «Save A Greek Stray» οι εγκαταστάσεις του οποίου μετρούν μόλις 6 μήνες ζωής.
Όπως λέει «ο στόχος του καινούριου καταφυγίου, ήταν να χτιστεί ένα μέρος ευχάριστο, τόσο για τα σκυλιά όσο και για τους δίποδους επισκέπτες μας. Θέλαμε να μπορεί να φέρνει ένας γονέας τα παιδιά του και να μην φεύγουν στενοχωρημένα. Τα καταφύγια της Ελλάδας είναι συνήθως δυσάρεστα μέρη και αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε».
Οπως επισημαίνει «η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη: Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα ειδικά όσον αφορά τα καταφύγια ζώων είναι ατελείωτη και οι προδιαγραφές πολύ συγκεκριμένες. Μας πήρε πάνω από μια διετία αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ο Ωρωπός πιστεύω ότι ήταν σωστή επιλογή μιας και ο αριθμός αδέσποτων ζώων στην περιοχή είναι τεράστιος όπως και η ανάγκη για βοήθεια».
Οσο για τις δράσεις του Save A Greek Stray, περιλαμβάνουν την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, την αποκατάστασή τους σωματικά και ψυχικά και την εύρεση μιας κατάλληλης οικογένειας για το υπόλοιπο της ζωής τους. «Ένα μεγάλο μέρος του έργου μας περιλαμβάνει την στείρωση, το τσιπάρισμα και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών. Αυτή την στιγμή, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα στείρωσης και επανένταξης σκυλιών του δήμου Ωρωπού πάντα σε συνεργασία με τον ίδιο τον δήμο».
Ακολουθεί απόσπασμα από την συνέντευξη:
Γενικά θεωρείς ότι οι Έλληνες και η κοινωνία μας είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της φροντίδας των ζώων;
Θεωρώ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πια νέοι νόμοι, οι οποίοι εφαρμόζονται πιο συχνά απ’ ό,τι εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε και την πρώτη φυλάκιση για κακοποίηση ζώου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τεράστια περιθώρια βελτίωσης ως λαός όσον αφορά την ευαισθησία μας προς τα ζώα. Η ελπίδα μου είναι ότι η νέα γενιά θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή, ειδικά αν οι γονείς αρχίσουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους ότι οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν κάθε μορφή ζωής.
Θεωρείς πως κάποιος που είχε αποκλειστικά ζώα κάποιας ακριβής ράτσας και ουδέποτε προέκυψε να περισυλλέξει από το δρόμο ένα αδέσποτο ίσως θέλει να υιοθετήσει για λάθος λόγους;
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατοικίδια, αλλά δεν θα έπρεπε να έχουν. Όπως άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παιδιά, ενώ δεν θα έπρεπε να έχουν. Αυτό πάντα θα ισχύει. Πιστεύω, όμως, ότι εάν κάποιος είναι σωστά ενημερωμένος και προετοιμασμένος για το ζώο που παίρνει και τις αλλαγές που έρχονται με αυτό, μπορεί να χαρίσει στο ζώο αυτό μια χαρούμενη ζωή. Αυτό εξάλλου έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Είμαι βέβαια της άποψης να βάλουμε ένα φρένο στις αγορές μέχρι να αδειάσουν τα καταφύγια. Άλλωστε από αυτές τις αγορές γέμισαν.
Τι θα έλεγες σε ένα φίλο σου προτρέποντάς τον να υιοθετήσει ένα αδέσποτο;
Ελπίζω ότι δεν θα χρειαζόταν να προτρέψω κάποιο φίλο μου να υιοθετήσει ένα αδέσποτο. Για να κάνουμε παρέα, σημαίνει ότι γνωρίζει τους λόγους όσο καλά τους γνωρίζω και εγώ.
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που αποτελεί για εσένα πρότυπο όσον αφορά στις αξίες αλλά και την κοινωνική του δράση;
Ο άνθρωπος που μου έρχεται πρώτος στο μυαλό, όταν μιλάω για φιλοζωικό έργο, είναι η Brigitte Bardot, μιας και είναι από τις πιο διάσημες προσωπικότητες παγκοσμίως για τη δράση της υπέρ των ζώων. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το πλήθος, μέσω της προβολής τους, οφείλουν να το κάνουν, είτε πρόκειται για την προστασία των ζώων είτε για την προστασία των συνανθρώπων μας.