Goldman Sachs: Στα 250 δισ. η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Στα 250 δισ. η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών

Goldman Sachs
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εως και τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσει η αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους προβλέπει εμπιστευτική έκθεση της εταιρείας συμβούλών Goldman Sachs
που επισημαίνει ότι το τελικό ποσοστό θα κυμανθεί έως 50%, καθώς οποιαδήποτε υπέρβαση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία της ευρωζώνης.

Οι συντάκτες της αναφοράς που τιτλοφορείται «Τί να περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής», σημειώνουν, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα «Εθνος» σε σημερινό της δημοσίευμα πως παρότι τα θεσμικά εμπόδια και οι πολιτικοί ελιγμοί που προηγήθησαν της Συνόδου Κορυφής συνεπάγονται σημαντική αβεβαιότητα ως προς την τελική της έκβαση, αυτό που αναμένουμε είναι ένα πακέτο αποφάσεων με τέσσερα στοιχεία:

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της τάξης των 100 έως 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενα πιο επιθετικό κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 έως 50%, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του PSI που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Ενα πρόγραμμα «ασφάλισης» που θα εγγυάται περιορισμένης κλίμακας εγγύηση των ομολόγων διαφόρων χωρών με την κάλυψη του EFSF.

Ανακοινώσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

«Το πακέτο αυτό», συνεχίζει η αναφορά «αντιστοιχεί στην αποτίμησή μας σχετικά με τις προσδοκίες των αγορών. Παρότι τα περισσότερα από τα μέτρα κατατείνουν στη σωστή κατεύθυνση, διατηρούμε αμφιβολίες κατά πόσον αυτά -ακόμα και εν συνόλω- συνιστούν την κίνηση εκείνη που θα αλλάξει το παιγνίδι και που θα μπορούσε να δώσει λύση στις χρηματοοικονομικές εντάσεις και τα πολιτικά αδιέξοδα».

Οσον αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η αναφορά της Goldman Sachs σημειώνει: Προκειμένου να ικανοποιηθεί ο όρος για εθελοντική συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους (και επομένως να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα CDS), το κούρεμα πιθανόν θα περιοριστεί στο εύρος του 40 - 50%, παρά στο 60% και άνω, που αρχικά ζητούσε η Γερμανία. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά η Σύνοδος θα εξετάσει την τελευταία έκθεση της Τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος. Εκτιμούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης στην Ελλάδα, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί να για τα μέσα Σεπτεμβρίου (η έγκρισή της ωστόσο υπόκειται και στην κρίση του Εκτελετικού Συμβουλίου του ΔΝΤ). Αναμένεται επίσης η τελική έγκριση του δεύτερου ελληνικού προιγράμματος που είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Οσον αφορά στις θεσμικές αλλαγές, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτές θα αφορούν στην επίσπευση της ενεργοποίησης του ΕMS ώστε να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2012 και όχι ένα χρόνο αργότερα και αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν προτάσεις όπως η μεγαλύτερη χρήση της πλειοψηφίας παρά της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ