Συνεχίζονται τα παζάρια Μέρκελ και Σαρκοζί με διαιτητή τoν Ομπάμα - iefimerida.gr

Συνεχίζονται τα παζάρια Μέρκελ και Σαρκοζί με διαιτητή τoν Ομπάμα

Άνγκελα Μέρκελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που συνομιλίες οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη θα διεξαχθούν την Κυριακή κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι μια δεύτερη σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε χθες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη με τους Σαρκοζί, Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη. Μετά την ολοκλήρωση των τετραμερών αυτών συνομιλιών που δείχνουν τη βούληση του αμερικανού προέδρου να συμμετάχει στην επίλυση της κρίσης, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το «ενεργητικό» έργο των Νικολά Σαρκοζί και Αγγελα Μέρκελ στην εξεύρεση «πολιτικά βιώσιμης λύσης».

«Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί κατανοούν απολύτως τον επείγοντα χαρακτήρα της επίλυσης των προβλημάτων της ευρωζώνης και εργάζονται ενεργητικά για να θέσουν σε εφαρμογή μία συνολική λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και θα είναι πολιτικά βιώσιμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στην Κυριακή στις Βρυξέλλες για μία σύνοδο κορυφής που αρχικά είχε ως στόχο την ανάσχεση της εξέλιξης της κρίσης χρέους, η οποία διαρκεί δύο χρόνια. Η αρχική ιδέα ήταν η προσέλευση με μία συνολική και αποτελεσματική λύση στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις αρχές Νομερβρίου στις Κάννες.

Ωστόσο οι φιλοδοξίες αυτές μετριάσθηκαν και το χρονοδιάγραμμα τροποποιήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Κυριακής παραμένει, αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι και δεύτερη σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί το αργότερον μέχρι την Τετάρτη για την προετοιμασία μίας «συνολικής και φιλόδοξης λύσης».

Θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και μία μεγαλύτερη προσπάθεια των πιστωτών της Ελλάδας για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ θα έχουν προπαρασκευαστική συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, αφού ήδη συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, οι οποίες επικεντρώνονται στο θέμα της ενίσχυσης της ικανότητας επέμβασης του ΕΤΧΣ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία στην Ευρώπη» επί του ζητήματος αυτού, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Με διαθέσιμα κεφάλαια σήμερα ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο μετάδοσης της κρίσης σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Από εδώ προέρχεται η ιδέα που συζητείται εδώ και εβδομάδες για τον πολλαπλασιασμό των πόρων του μέσω ενός μηχανισμού μόχλευσης, χωρίς την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει τον πενταπλασιασμό της ικανότητας παρέμβασης του ΕΤΧΣ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ενώ οι διαφωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο αφορούν την επιλογή του μηχανισμού μόχλευσης.

Το Βερολίνο επιδιώκει τον περιορισμό της ικανότητας παρέμβασης του ΕΤΧΣ, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει λόγο για ποσό 1000 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ενώ άλλα σενάρια προβλέπουν δύο φορές υψηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια.

Αλλη διαφωνία αφορά τους τρόπους παρέμβασης του ΕΤΧΣ. Το Παρίσι επιμένει ότι το Ταμείο πρέπει να ενισχυθεί λαμβάνοντας χαρακτηριστικά τράπεζας ώστε να έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδέα που απορρίπτει το Βερολίνο με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, το σενάριο αυτό δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Αλλο θέμα διαφωνίας είναι η συμβολή που θα ζητηθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας. Κατά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου είχαν συμφωνήσει για μία απώλεια της τάξεως του 21% επί των ελληνικών τίλτων που κατέχουν. Μία αύξηση του ποσοστού αυτού στο 50% ανησυχεί τη Γαλλία, η οποία θεωρεί ότι αυτό θα προκαλούσε χρεοκοπία της χώρας και θα έχει σημαντικές συνέπειες επί του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

«Μία χρεοκοπία και ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της Κυριακής", δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα. "Εάν το τσουνάμι είναι ανεξέλεγκτο, θα μας ανατρέψει όλους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ