Με μία σύντομη διαδικασία και με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο, ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντά τους οι 300 της νέας βουλής.
Της διαδικασίας προέδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος από τους προηγούμενους αντιπροέδρους που επανεξελέγησαν.
Υπενθυμίζεται πως μετά από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, στη βουλή μπήκαν οχτώ κόμματα, με τις έδρες για τη νέα περίοδο να έχουν διαμορφωθεί ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 145, ΝΔ 75, Χρυσή Αυγή 18, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17, ΚΚΕ 15, Ποτάμι 11, ΑΝΕΛ 10 και Ενωση Κεντρώων 9.
Από αυτούς «πρωτάρηδες» στη βουλή είναι 61 βουλευτές, από τους οποίους 42 εκλέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 με τη Νέα Δημοκρατία, 5 με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, 2 με το ΚΚΕ, ένας με το Ποτάμι, 2 με τους ΑΝΕΛ και 6 με τη Χρυσή Αυγή. Από την άλλη, στα βουλευτικά έδρανα επανέρχονται 9 «παλιοί», οι Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος από τη ΝΔ, Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Τζελέπης από το ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι και Δημήτρης Κουκούτσης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή.
Με την είσοδο της Ενωσης Κεντρώων στη βουλή, αλλάζει ελαφρώς και η «γεωγραφία» της ολομέλειας. Σύμφωνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, έπειτα από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Ετσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα βρεθούν και πάλι στα ίδια μεσαία έδρανα όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.
Μετά από την ορκωμοσία των βουλευτών, αύριο στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει η εκλογή του νέου προέδρου της βουλής, με τον Νίκο Βούτση να έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά από την παράδοση- παραλαβή, θα ακολουθήσει το μεσημέρι η εκλογή αντιπροέδρων και κοσμητόρων της βουλής.
Φωτογραφίες: Eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης, Γιάννης Παναγόπουλος, AΠΕ/ΜΠΕ, Αλέξανδρος Βλάχος