Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες κατ' επιταγήν της συμφωνίας με την Τρόικα περιγράφεται ουσιαστικά στην επιστολή που είχε αποστείλει στις 27 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Αν εξαιρεθεί το άρθρο 37 το οποίο αφορά στις εργασιακές σχέσεις και είναι αυτό που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όλες οι άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου περιγράφονται σε τίτλους στην επιστολή αυτή που ήταν η προϋπόθεση για να επιστρέψει η Τρόικα στην Ελλάδα και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την εκταμίσευση της 6ης δόσης του δανείου.
Την επιστολή κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή μετά από έναν έντονο διάλογο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Βενιζέλου προς την κυρία Λαγκάρντ:
Σε συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη σταθερή επιλογή και στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυστηρά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και να εκπληρώσει στους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι επίσης σταθερή επιλογή μας να προωθήσουμε ταχέως τις δοκιμές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να διαψεύσουμε κάθε παρανόηση σχετικά με την προθυμία και τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Όπως θα αποδειχθεί στην πράξη, η Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς της εταίρους αλλά, πρωτίστως, συνεπής με τις υποχρεώσεις προς τον εαυτό της.
Κατά συνέπεια, επιθυμώ να σας πληροφορήσω πως τις τελευταίες μέρες, σε συνέχεια μίας σειράς συναντήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε, υποστηριζόμενη επίσης από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μία σειρά από παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012.
Τα παρακάτω μέτρα έχουν αποφασιστεί:
- Να μειωθεί το όριο αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, από το τωρινό επίπεδο των 8.000 ευρώ και να προσαρμοστούν προς τα κάτω οι τρέχουσες απαλλαγές. Και συγκεκριμένα, η απαλλαγή για τα άτομα άνω των 65, τα επιδόματα τέκνου, και η ειδική απαλλαγή για άτομα κάτω των 30 χρόνων, έχουν μειωθεί ανάλογα
- Να μειωθεί η κατηγορία των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ/μήνα κατά 20% και στην περίπτωση των συνταξιούχων κάτω των 55 χρόνων, κατά 40% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ/μήνα. Επιπλέον, προεφοδιάζουμε και επιταχύνουμε την μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, και μειώνουμε σημαντικά το εφάπαξ που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους κατά τη συνταξιοδότηση
- Να μειωθούν οι μισθοί του δημόσιου τομέα (γενική κυβέρνηση και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο εξαιρώντας τα καθεστώτα ειδικής μισθοδοσίας) κατά μέσο όρο της τάξεως του 20% μέσω της αλλαγής του μισθολογικού καθεστώτος του δημόσιου τομέα.
- Να τοποθετηθούν 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στην γενική κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του έτους, σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία θα λειτουργήσει όπως έχει συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το μέτρο θα επεκταθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Η εργασιακή εφεδρεία θα οργανωθεί ώστε να έχει ουσιώδη επίπτωση στο μισθολογικό προϋπολογισμό και στις δημόσιες δαπάνες. Η συνολική αποζημίωση κατά την εργασιακή εφεδρεία και κατά την λήξη της θα διευθετηθεί έτσι ώστε να επιτύχει τον παραπάνω δημοσιονομικό στόχο.
- Θα ορισθεί πλαφόν ώστε να μην δαπανηθούν τα έσοδα από τις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων.
Ολα τα παραπάνω, θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με βάση τεχνοκρατικά κριτήρια, να επιταχύνει τις πωλήσεις ποσοστών από τις κρατικές εταιρείες, ακίνητα και γη, καθώς και τις συμβάσεις παραχώρησης.
Σε συνέχεια αυτών των αποφάσεων -που απαιτούν τεράστιες θυσίες από τον Ελληνικό λαό, αλλά είναι αναγκαίες για να διορθώσουν παραλείψεις πάρα πολλών ετών - υπάρχει η ελπίδα ότι σύντομα θα αποδοθούν καρποί και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει αυτά τα μέτρα εν όψει της αναθεώρησης, ώστε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της 5ης αναθεώρησης και της 6ης εκταμίευσης.
Η κυβέρνηση επίσης σκοπεύει να εκσυγχρονίσει άλλες πλευρές του προγράμματος εφαρμογής και να κλείσει κάθε εναπομείναν δημοσιονομικό κενό του 2013/14. Αυτές οι πράξεις θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 21ης Ιουλίου και είναι ζωτικές για την προστασία και το μέλλον της ευρωζώνης, της οποίας η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος.