Στα 17 της η Σάρλοτ “Τσάρλι” Γούντ έχασε την μητέρα της από καρκίνο. Στα 25 της έπειτα από εξετάσεις διαπίστωσε ότι φέρει το γονίδιο BRCA1 το οποίο της έδινε 85% πιθανότητες να εμφανίσει στο μέλλον καρκίνο του στήθους.
Ένα χρόνο αργότερα προχώρησε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή και διηγούμενη την ιστορία της στο Cosmopolitan εξηγεί τι θα ήθελε να γνωρίζει πριν την κάνει.
«Δεν είναι εύκολο να πιστέψεις ότι θα χάσεις το στήθος σου». Η διαδικασία που προηγείται όταν μία γυναίκα πρόκειται να αφαιρέσει το στήθος της περιλαμβάνει και κάποιες συμβουλευτικές συνεδρίες για τις οποίες, όπως εξηγεί η Τσάρλι δεν είχε προετοιμαστεί. «Πως νιώθεις που θα χάσεις το στήθος σου;», «Πως θα ένιωθες αν ξυπνούσες και δεν είχαν επαναδημιουργηθεί;». «Πως νιώθεις που αργότερα δεν θα αισθάνεσαι το στήθος σου;», «Πως αισθάνεσαι που δεν θα μπορείς να θηλάσεις τα παιδιά σου;». Η αποδοχή ότι θα χάσεις το στήθος δεν είναι εύκολη υπόθεση, εξηγεί η Τσάρλι, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό γαι μία γυναίκα να έχει υποστήριξη.
«Εύχομαι να μην είχα γκουγκλάρει “διπλή μαστεκτομή” και να έβλεπα τις εικόνες». Όπως εξηγεί η Τσάρλι το μόνο αποτέλεσμα που είχε η παραπάνω ενέργεια ήταν να την τρομοκρατήσει καθώς οι φωτογραφίες ήταν απαίσιες, ενώ οι εικόνες από την αποκατάσταση του στήθους μετά την μαστεκτομή ήταν και αυτές τρομακτικές καθώς σε μερικέ περιπτώσεις είχαν γίνει λάθη. Η Τσάρλι πάντως σημειώνει ότι ήδη στο νοσοκομείο οι νοσοκόμες σού δείχνουν τέτοιες εικόνες τονίζοντάς σου ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες.
«Χαίρομαι που δεν διάβασα κανένα φόρουμ για τον καρκίνο του μαστού πριν την εγχείρηση». Το γεγονός ότι σε αυτά γράφουν πολλές γυναίκες με προβλήματα μπορεί να την έκανε να σκεφτεί για δεύτερη φορά το ενδεχόμενο να κάνει επέμβαση, παρόλα ρίχνοντάς τους μία ματιά μετά, η Τσάρλι διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι χρήσιμα.
«Με την αποκατάσταση έχεις καινούριο στήθος, αλλά δεν είναι πλαστική επέμβαση». Δεν πρόκειται για κοσμητική επέμβαση, αλλά για προληπτική εγχείρηση για τον καρκίνο, τονίζει η Τσάρλι. Όπως εξηγεί οι γιατροί κάνουν ότι μπορούν με ό,τι απέμεινε αφού αφαιρέθηκε το στήθος. Θέλοντας να γίνει λίγο πιο κατανοητή συγκρίνει την όλη διαδικασία με ένα βρασμένο αυγό. «Τρως το αυγό και σου μένουν τα τσόφλια», λέει και συνεχίζει εξηγώντας ότι οι γιατροί γεμίζουν το δέρμα που απέμεινε προσπαθώντας να επαναδομήσουν το στήθος.
«Είναι δύσκολο να σταθείς όρθια μετά την διπλή μαστεκτομή». Η Τσάρλι το περιγράφει σαν μαρτύριο και εξηγεί ότι η αίσθηση που είχε ήταν ότι ένας ελέφαντας κάθισε στο στήθος της.
«Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να κάνεις οτιδήποτε τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση». Τα ράμματα, τα σωληνάρια, η κόπωση, όλα κάνουν δύσκολη την ζωή όσων γυναικών προχωρούν σε διπλή μαστεκτομή. Η Τσάρλι μιλώντας για τις δυσκολίες τονίζει ότι της ήταν δύσκολο ακόμα και να λούσει τα μαλλιά της ή να δέσει τα κορδόνια της.
«Μετά την επέμβαση παρ' το σιγά». Μετά την επέμβαση το σώμα σου σού λέει ότι για ένα διάστημα πρέπει να έχεις πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το αφήσεις να σε οδηγήσει.
«Δεν έβγαλα λεφτά για 2 μήνες μετά το χειρουργείο». Η Τσάρλι είναι αυτοαπασχολούμενη καθώς εργάζεται ως ποδίατρος. Όπως εξηγεί για ένα διάστημα τής ήταν δύσκολο να έχει εισόδημα.
«Ο κόσμος δεν έχει ιδέα τι πρέπει να πει σε όποιον έχει κάνει μία μεγάλη εγχείρηση». Οι περισσότεροι σοκάρονται στην είδηση, εξηγεί η Τσάρλι.
«Ξένοι που δεν έχουν ενημερωθεί για τον καρκίνο του μαστού ή το γονίδιο BRCA θα σου πουν τις δικές τους απόψεις για τις επιλογές σου». Τα σχόλια που συγκέντρωσε η ίδια στο μπλογκ της όπου διηγούνταν την εμπειρία της σε μερικές περιπτώσεις μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν. «Πρέπει να τρως καλύτερα και έτσι δεν θα πάθεις καρκίνο», της έγραφαν ορισμένοι δείχνοντας πλήρη άγνοια για την κληρονομικότητα και το γονίδιο BRCA.
«Αν δεν κοιμάσαι μόνη στο κρεβάτι, πρέπει να βάλεις ένα εμπόδιο ανάμεσα». Ήταν δυσάρεστο και για την ίδια και για τον φίλο της κάθε φορά που την τραυμάτιζε, και έτσι τοποθέτησε ένα τεράστιο μαξιλάρι ανάμεσά τους.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα». Η Τσάρλι καταλήγει τονίζοντας ότι για την ίδια η όλη διαδικασία ήταν μία πρόκληση. Σήμερα εργάζεται ώστε να ενημερώσει καλύτερα το κοινό για τον καρκίνο του μαστού και το γονίδιο BRCA1.