«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία όσων γνωρίζουν τις επιπτώσεις μιας απόφασης για «κούρεμα» μεγαλύτερο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, την ώρα που οι πληροφορίες, οι οποίες έρχονται έξωθεν, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες εντός των συνόρων για «κούρεμα» που θα φτάσει στο 50%!
Αναλυτές, τραπεζικά στελέχη, οικονομολόγοι παρατηρούν ότι η επικείμενη απόφαση θα είναι αποτέλεσμα του δογματισμού των Γερμανών που επιμένουν στην επιλογή της υποχρεωτικής μεγαλύτερης συμμετοχής των ιδιωτών, παραγνωρίζοντας αφενός τους κινδύνους που ενέχει μια αναδιάρθρωση Χρέους αφετέρου το ότι το πραγματικό όφελος θα είναι δυσανάλογο των κραδασμών, καθώς το ελληνικό Χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ακόμα και με τέτοιο haircut. Αντιθέτως, ως ενδεδειγμένη λύση αντιπροτείνεται η δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, καθώς και η ένταση των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο μεσομακροπρόθεσμα το Χρέος να υποχωρήσει στα όρια του 100- 110% του ΑΕΠ.
Το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 40- 50% και μάλιστα υποχρεωτικού χαρακτήρα, είναι ότι αυτομάτως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθούν για να ενισχυθούν κεφαλαιακά, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ούτως ή άλλως περιορισμένη δυνατότητα νέων χορηγήσεων, θα μηδενιστεί, αφού το σοκ ρευστότητας θα είναι οξύτατο. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς τη προειδοποίηση Τρισέ ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει συνέπεια να πάψει να δέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.
Τι σημαίνει πρακτικά ένα σοκ ρευστότητας; Ασφυξία στην αγορά, πολλαπλάσια λουκέτα και ύφεση διαρκείας, που είναι αμφίβολο εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενέσεις ρευστότητας από κοινοτικά ή άλλα κονδύλια. Αυτό, βέβαια, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη προοπτική του Χρέους, για την οποία κόπτονται οι δανειστές μας, καθώς όπως προκύπτει σαφώς απ' όλες τις Εκθέσεις Αξιολόγησης της Τρόικας, αναγκαία συνθήκη για τη σταθερή μείωση του Χρέους είναι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 2,5%, πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6- 6,5% καθώς και επιστροφή στις αγορές με επιτόκια δανεισμού ασφαλώς χαμηλότερα του 4,5%, προϋποθέσεις που ασφαλώς δεν μπορούν να πληρωθούν υπό συνθήκες χρεοκοπίας.
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις συνέπειες ενός «κουρέματος» αυτού του μεγέθους, θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξει κανείς στη τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν, όπου υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με αφορμή τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους.
Τι αναφέρει η Έκθεση; Ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που έχει έκθεση περίπου 40 δισ ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν άλλα 27 δισ ευρώ, θα μείνουν εκτεθειμένα.
Όπως επισημαίνει η ίδια η Κομισιόν, ένα "κούρεμα" της τάξης του 40% (όχι 50% συζητείται τώρα) θα άνοιγε μια "τρύπα" στις ελληνικές τράπεζες έως και 16,5 δισ ευρώ, προκαλώντας ένα ντόμινο επιπτώσεων που θα άρχιζε από την έλλειψη φερεγγυότητας και θα μετατρεπόταν στη συνέχεια σε πρόβλημα ρευστότητας και λόγω της φυγής κεφαλαίων για πιο ασφαλείς προορισμούς.
Οι επιπτώσεις- πάντα σύμφωνα με τη Κομισιόν- δεν θα περιορίζονταν εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς μια αναδιάρθρωση Χρέους θα επιμόλυνε και άλλα μέλη της Ευρωζώνης, ανεβάζοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου και για άλλα κρατικά Χρέη, προκαλώντας τελικά σοκ αναξιοπιστίας για την ίδια την Ευρωζώνη...