Είναι γνωστές οι ιδιότητές τους. Περιέχουν τρομερή ποσότητα βιταμίνης C, μπόλικο φολικό οξύ, βιταμίνη Β και σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και είναι ένα από τα πράσινα λαχανικά που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Τρώγονται βραστά αλλά γίνονται με πολλούς τρόπους: με βούτυρο, με μπεσαμέλ, με ελαιόλαδο, στο τηγάνι ή απλά βραστά. Αμύγδαλα και καβουρδισμένα καρύδια τα συνοδεύουν τέλεια, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών ταιριάζουν με κρέας, ψάρι ή εντελώς σκέτα.
Γενικές οδηγίες
Επιλέγουμε φρέσκα λαχανάκια, με όμορφα πράσινα φύλλα. Προσέχουμε η ουρίτσα τους να μην είναι κίτρινη και γερασμένη. Την κόβουμε λίγο.
Πλένουμε καλά τα λαχανάκια με άφθονο νερό
Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό, έτσι αποφεύγουμε το φούσκωμα
Τα βράζουμε σε ζεστό νερό, αλατισμένο για 20 λεπτά το πολύ.
Είναι έτοιμα.
Βάζουμε βούτυρο σε ένα βαθύ μπολ και τα απολαμβάνουμε με θυμάρι, σκέτα.
Λαχανάκια Βρυξελλών με ελαιόλαδο
Υλικά
- 500 γραμμάρια λαχανάκια Βρυξελλών
- 1 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Κόψτε την ουρίτσα και βγάλτε τα πρώτα φυλλαράκι
- Οταν βράσει το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα βάζουμε μέσα
- Τα αφήνουμε 5-7 λεπτά να ξεματιστούν
- Τα σουρώνουμε
- Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε κύβους
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε το σκόρδο, πριν κάψει, και τα λαχανάκια
- Αλάτι χοντρό και λίγο πιπέρι
- Τα γυρνάμε στο λάδι για 5 λεπτά και είναι έτοιμα, μοσχοβολιστά και νόστιμα!
- Με λίγα καρύδια από πάνω, για τρομερή γεύση